Korona aşılarının birbirinden farkı ne?
Korona virüsü salgınına karşı aylardır devam eden aşı çalışmalarından peş peşe iyi haberler geliyor. Peki, yüzde 90'ın üzerinde başarılı olduğu açıklanan Pfizer/BionTech ve Moderna aşılarının, diğer aşılardan farkı ne? Hangi aşı hangi teknolojiyi kullanıyor? Hangisinin dağıtımı daha kolay, hangisi daha ucuz?
DUVAR - 1 milyon 400 bini aşkın kişinin ölümüne yol açan, vaka sayısının 60 milyona yaklaştığı korona virüsü pandemisine son vermek için yürütülen aşı çalışmalarından son haftalarda peş peşe iyi haberler geldi. Peki hangi aşı hangi teknolojiyi kullanıyor? Aşılardan hangileri halkın geneline yapılması için gerekli olan Faz-3 klinik denemelerini tamamladı?
PFIZER/BIONTECH AŞISI
Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Almanya'daki ortağı BioNTech'in aşısının, yüzde 95 oranında etkili olduğu açıklandı. Avrupa Birliği'nin şimdiden doz başına 15.50 euro ödeyerek 200 milyon doz almak için anlaşma yaptığı aşının ABD'de acil kullanımı için başvuruda da bulunuldu. Pfizer/BionTech aşısının özelliği, tıpta çığır açacağı belirtilen 'messenger RNA- kurye RNA' adlı yeni genetik teknolojiyi kullanması.
MRNA AŞISI NEDİR?
mRNA aşıları, virüsün sadece genetik diziliminin bilinmesiyle yapılabiliyor. Aşı üreticilerinin, bu teknolojide virüsün kendisini kullanmasına bile ihtiyaç duyulmuyor. (Çinli bilim insanları, salgının ilk günlerinde virüsün genetik dizilimini çıkararak tüm dünyayla paylaşmıştı.) BioNTech aşısında da, araştırmacıların virüsün insan vücuduna yapışarak çoğalmak için kullandığı iğneli proteininin genetik kodlarını kullandığı belirtiliyor. Buna göre bu aşıdaki mRNA, insan vücudundaki hücrelerin, virüs vücuda girdiğinde bu iğneli proteine saldırmasını sağlayacak 'kodlar' taşıyor.
NEDEN -70 DERECEDE DEPOLANMASI GEREKİYOR?
Ancak bu teknoloji çok hassas. mRNA'nın, oda sıcaklığında eriyen bir tür yağlı nanopartikül içinde saklanması gerekiyor. Pfizer/BionTech aşısının -75 derecede depolanması şart. Yani bu aşının dağıtımı ve depolanması için özel ekipmanlar gerekiyor.