Koruma altındaki Tavas Ovası'nda mermer ocağı tehlikesi

Cumhurbaşkanı'nın açıkladığı 'Büyük Ova Koruma Alanı' listesindeki Denizli’nin Tavas ilçesinde 10 ayrı mahallede mermer ocağı kurulmak isteniyor. Projenin kayak merkezini de etkileyeceği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

Mükerrem Yollu
DENİZLİ - Akemer Mermer şirketi, Denizli'nin ayçiçeği, mısır ve tütün merkezlerinden Tavas’a bağlı 10 ayrı mahallede mermer ocağı kurmak için ruhsat aldı. Firma 16 bin dönümlük araziyi kapsayan projeyle ilgili mahallelerde yapmak istediği halkı bilgilendirme toplantılarında vatandaşların protestolarıyla karşılaştı.

Önceki gün Ege Bölgesi'nin en büyük kayak merkezinin de bulunduğu Nikfer ile Ovacık mahallelerinde yapılmak istenen Mermer Ocağı Bilgilendirme Toplantısı’nda yöre halkı eylem yaptı, firma yetkililerini alandan kovdu ve toplantı tamamlanamadı.

'SUSUZLUĞUN ARTACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR'

Tavas Ziraat Odası Başkanı Süleyman Tozlukoğlu mermer ocaklarının toz kalkmaması için büyük miktarda su tükettiğini söyledi: “Zaten kurak giden yıllarımızda, taban sularından mermer ocağı için su kullanıldığında susuzluğun artacağı öngörülüyor. Bu da yöre halkının burada kullandığı suyun debisinin daha aşağılara inmesi demek. Su sıkıntısı olduğu için bunun yapılmaması gerekiyor.”

Tavas Ziraat Odası Başkanı Süleyman Tozlukoğlu

'HAYVANCILIĞI DA OLUMSUZ ETKİLEYECEK'

Ocaktan kalkacak mermer tozlarının, fotosentez yapan bütün bitkilerde yaprak gözeneklerini tıkayacağını, bitkide kuruma ve verimsizliğe neden olacağını belirten Tozlukoğlu “Ayrıca orman bitkileri dediğimiz ardıç, sedir ve çam ağaçları kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Mermer ocağının olduğu bölgelerde bu durumu görüyoruz. Bu sadece tarıma zarar veren bir projede değil. Örneğin bölgemizdeki çobanlar da hayvanlarını bu bölgede otlatıyor. Proje yapıldığında ve bölgede çalı kalmadığında, çobanların da hayvanlarını besleyebileceği bir alan kalmayacak. Böylece bölgede hayvancılığı da olumsuz etkilemiş olacak” diye konuştu.

TAVAS OVASI 'BÜYÜK OVA KORUMA ALANI' LİSTESİNDE

Tavas Ovası'nın Türkiye’de Çukurova’dan sonra gelen en önemli ovalardan biri olduğunu vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Tozlukoğlu şöyle devam etti: “Tavas Ovası olarak da bilinen Barza Ovası; Verimli, toprak kalınlığı 80 santimin üzerinde bir ovadır. Bu, tarım açısından oldukça elverişli olduğunu gösterir. Ayrıca Cumhurbaşkanı'nın açıkladığı 'Büyük Ova Koruma Alanı' listesinde Tavas Ovası da bulunmaktadır. Tavas Ovası bulunmaz bir nimettir. Doğası, iklimi, özellikle hem Akdeniz hem de karasal iklim arasındaki bir geçiş noktası olması dolayısıyla her türlü ürünün yetiştirilebildiği Tavas Ovası’na mermer ocağı yapılmamalıdır.” 

Hakan Keysan

'BÖLGE TURİZMİNİ ÇOK CİDDİ ŞEKİLDE BALTALAYACAK'

Nikfer’de kayak işletmesi bulunan Hakan Keysan ise bilgilendirme toplantısında net bir duruş sergilediklerini ve mermer ocağı projesine yöre halkından bir kişinin bile destek vermediğini söyledi.

Ege’nin en büyük kayak merkezinin Tavas’ta bulunduğunu ve yoğun ilgi gördüğünü belirten Keysan, mermer ocağının turizme olası etkisiyle ilgili şunları söyledi: “Tavas’ta bulunan Denizli Kayak Merkezi 2021 yılında 150 bin kişiye, 2020 yılında ise 250 bin kişiye hizmet verdi. Turizm bölgesinde mermer ocağı yapılması turizm potansiyeli açısından gerçekten düşündürücü, ruhsat verilmesi akıl kârı değil. Bu durum devletin kendi yatırımları çerçevesinde düşündüğümüzde de anlamlı değil. Çünkü mermerden çıkan toz yılın 12 ayı bu bölgeye dağılacak. Dolayısıyla bembeyaz kar örtüsüyle kaplı dağlarımız grileşecek. Burada mermer ocağının yapılması bölgenin turizmini çok ciddi derecede baltalayacak.”

'MÜCADELEYİ SÜRDÜRMEYE KARARLIYIZ'

7 adet kayak odasının bulunduğu, kış turizmi için konaklama alanlarının yapıldığı Nikfer bölgesinde mermer ocağının sadece kayak turizmine etkisi olmadığını söyleyen Hakan Keysan “Gölgeli dağlar, olduğu gibi, yaz – kış, 12 ay safari, yamaç paraşütü, yayla turizmi gibi çok geniş potansiyele sahip turizm hareket alanını barındıran bir bölge. Böyle bir bölgede mermer ocağının açılacak olması gerçekten handikap. Biz bütün boyutlarıyla, burada mermer ocağı yapılmasına tüm Nikferliler olarak karşıyız ve yaptırmamak için de elimizden gelen mücadeleyi sürdürmeye kararlıyız” diye konuştu.

Nikfer Mahallesi Muhtarı Ali Keysan

'SİZ MERMER TOZU OLAN TÜTÜNÜ, KEKİĞİ ALIR MISINIZ?'

Nikfer Mahallesi Muhtarı Ali Keysan ise Tavas’ın bölgenin aynı zamanda Tarım Orman Bakanlığı tarafından tıbbi ve aromatik bitkiler bölgesi seçildiğini söyledi. Bölgede susuzluğa karşı sulama projeleri de planlandığını belirten Keysan “Nikfer'de, yaz aylarında 2 ay susuz kaldık. Ayrıca ana geçim kaynağımız tütüncülük. Mermerin tozu türkülerimizi mahvedecek. Aromatik kekiğimizi, lavantamızı mahvedecek. Siz mermer tozu olan tütünü, kekiği alır mısınız?” diye sordu ve ekledi: "Doğal yaşamın içinde yer alan canlılar toz nedeniyle Tavas bölgesini terk edecek. Tavas toprağıyla, tarımıyla ünlü bir ilçe olmasına rağmen, neden böyle yapıyorlar ben de anlamıyorum, hayretler içinde kalıyorum. Buradan devlet yetkililerine de sesleniyorum: Tavas’ta tarıma dokundurtmayacağız. Milletvekillerinden bu konuda destek bekliyoruz.”