Kosova-Sırbistan sınırındaki plaka uygulaması askeri gerilime dönüştü

Kosova'nın Sırbistan plakalı araçları ülkeye almaması üzerine iki ülke sınırında askeri hareketlilik başladı. Sırp lider Vucic ordusunu bölgeye süren, sınırda NATO askerleri devriye gezdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kosova'nın Sırbistan plakalı araçların sınır geçişine izin vermemesi üzerine bölgede askeri hareketlilik başladı. Sırbistan, Kosova sınırına askeri yığınak yaptı. NATO güçleri de devriye gezmeye başladı.

SINIRDA SIRP JETLERİ

Balkanlarda Sırp jetlerinin uçtuğu kaydedilen Kosova-Sırbistan sınırında NATO askerleri sınır kapısı yakınlarında devriye gezmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde Kosova'nın Sırbistan'a kayıtlı araçları ülkeye almamasıyla birlikte Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic açıklama yapmış, NATO'nun tepki göstermesi için 24 saat vermişti. Kosova'nın aldığı 'plaka' kararın ardından ülkenin kuzeyinde yaşayan Sırplar iki ana yolu kapatmıştı. Sınırın Sırbistan tarafında ise zırhlı araçlara ek olarak helikopter ve jetlerin yoğun hareketi gözlemlenmişti.

'ANLAŞMA SONA ERDİ'

Yeni uygulamaya göre Sırbistan'a kayıtlı araçlar sınırda kendilerine verilen geçici Kosova plakalarını araçlarına yerleştirmek sorunda. Kosova İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Belgrad-Priştine arasında 2016'da imzalanan serbest trafik dolaşımı anlaşmasının 15 Eylül'de zaman aşımına uğradığını artık ülkede sadece Kosova Cumhuriyeti plakalı araçların dolaşımının mümkün olacağını açıkladı.

NATO VE AB'DEN TEPKİ

Plaka kararı sonrasında iki taraf arasında yaşanan askeri gerilimin ardından Avrupa birliği ve NATO, ortaya çıkan gerginliğin düşürülmesi için çağrıda bulundu. Rusya'dan yapılan açıklamada ise "NATO Kosova Gücü ve AB Hukukun Üstünlüğü Misyonu kanunsuzluğu önlemek için gerekli yetkilere sahip ve bu nedenle sivillerin korunması, barış ve güvenliğin sağlanması konusunda tüm sorumluluğu taşıyor" ifadeleri yer aldı.

'ORDU, HAZIRLIKLI OLMAK İÇİN BÖLGEDE'

Öte yandan Vucic istedikleri son şeyin savaş olduğunu söylemişti. Sırbistan sınırında bulunan ordusunun Kosova'ya girmediğine, yalnızca her duruma karşı hazırlıklı olmak için bölgede bulunduklarına işaret ederek "Birliklerimizle girmeyeceğiz. Herhangi bir şekilde barışa zarar vermek istemiyoruz. Barış en fazla ihtiyaç duyduğumuz şey" demişti. (DIŞ HABERLER)