Köylü gençlerin kütüphanesine kaymakamlık engeli

Iğdır'ın Hasanhan köyünde yaşayan öğrenciler üniversiteye hazırlanabilmek ve kitap okuyabilmek için tadilatı aylarca süren bir kütüphane kurdu. Kaymakamlık ve jandarma komutanlığı ise kütüphanenin kapısına kilit vurdu. Köyün gençleri, yetkililere, "Kütüphanenimizi açın" çağrısında bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

 DUVAR - Iğdır'ın Hasanhan köyünde yaşayan bir grup genç, köydeki öğrencilerin ders çalışmalarına ve kitap okumalarına olanak sağlamak için kütüphane kurdu. Ancak karakol komutanı, "Kütüphane açamazsınız" diyerek konuyu Kaymakamlığa bildirdi. Kaymakamlık da kütüphanenin kapısına kilit vurdu! Birçok şehirden köye kitap göndermek isteyen insanlar duruma tepki gösterirken kütüphaneyi kuran gençlerden Gökhan Keçe ise yaşananları anlattı.

TADİLAT BİTTİ, JANDARMA KOMUTANI GELDİ...

Hasanhan köyünde üniversite sınavına hazırlanan 30 öğrenci bulunuyor. Korona virüsü pandemisi nedeniyle ders çalışma mekanları da kısıtlanan ve kaynak kitap erişiminde sorun yaşayan gençler kendilerince bir çözüm aradı ve geçtiğimiz Eylül ayında muhtarlığa bağlı bir odayı kütüphaneye çevirdiler. Kütüphanenin tadilatını bitiren gençler kaynak kitap için çağrı yaptı. Farklı şehirlerde yaşayan birçok insan da gençlerin okuması için kitap temini arayışına girdi. Tadilat ve kitap sorunu tam bitti derken gençler kapılarında jandarma komutanını buldu.

KAYMAKAMLIĞIN KAPISINI ÇALDILAR...

Gençlerin anlatımına göre jandarma komutanı, "Bu kütüphaneyi açamazsınız" dedi. Gerekçeyi soran gençlere ise bir yanıt verilmedi. Gökhan Keçe'ye göre ise bunun nedeni 'siyasi geçmişleri.'

Köyün bağlı bulunduğu Aralık ilçesinin kaymakamlık kapısını çalan gençlere bu kez de pandemi gerekçe gösterildi. Öğrencilerin daha iyi şartlarda ders çalışmalarına olanak sağlamak için mücadele eden Gökhan Keçe yaşananları şöyle anlatıyor: "Kaymakamlığa, jandarma komutanlığına, siyasi alanda bir düşüncemiz olursa gelin bakın siz denetleyin, yeter ki burayı açın dedik. Bizden hesap sordular. Kaymakamlık Kütüphanenin anahtarını bizden aldı. Pandemiyi de bahane ettiler. Bir odada yüzlerce insan olmayacaktı zaten. Önlemlerimizi aldık. Birkaç öğrenci gelip ders çalışacaktı. Buna rağmen yine kendilerine kütüphaneyi açın öğrenciler gelsin, kitaplarını eve alıp çalışsın dedik. Buna da izin verilmedi. Aldığımız kaynaklar da belli kaynaklar."

'ÖĞRENCİLERE DERMAN OLMAK İSTEDİK'

Keçe, "Ne bir kurumla, ne bir siyasi partiyle ne de bir örgütle alakamız yok" diyerek yetkililere seslendi: "Bizler maddi imkanı olmayan öğrencilere kapı açtık. Öğrencilere derman olmak istedik. Bizler kütüphanemizi açmak istiyoruz. Burası okuma yeri, gençlerimiz okusun istiyoruz. Öğrencilere kaynak oluşturmak istiyoruz. Farklı bir derdimiz yok."

IĞDIR VALİLİĞİ: RESMİ BAŞVURU YOK

Iğdır Valiliği konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi: "Bazı basın yayın organlarında yer alan ve gerçeği yansıtmayan, ilimiz Aralık ilçesi Hasanhan köyünde 'Köylü Gençlerin Kütüphanesi'. Kaymakamlık Engeli' başlıklı haberler nedeniyle aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Özel kütüphane açılmasıyla ilgili temel alınan ilke ve standartlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Kütüphaneleri Yönetmeliği'nde açık bir şekilde belirlenmiştir. Konuyla ilgili köyümüzde kütüphane açılması talebiyle Valiliğimize ya da Kaymakamlığımıza yapılan resmi bir başvuru bulunmamaktadır. Başvuru yapıldığı takdirde gerekli incelemelerin ardından ilgili başvuru sonuçlandınlacaktır.
Bununla birlikte, haberde yer alan diğer açıklamalar asılsız ve mesnetsiz olup konuyla ilgili gerekli yasal süreç başlatılacaktır."