Kredi kartı kullananların gözü bu tarihte: En zor kararı verecekler!
Mehmet Şimşek her zamankinden çok konuşmaya başladı. Piyasalarda ise tedirginlik artıyor. Sıkılaşma politikalarının pek bir sonuç vermediği görülüyor. TCMB belki en önemli kararlarından birini alacak.
BORSA DENGE ARAYIŞINDA, DÖVİZDE YÜKSELİŞ SÜRÜYOR
Seçimlere az bir süre kala, piyasalarda tedirginliğin ilk belirtileri de görülmeye başlıyor. Borsa düşüşe geçerken, altın inişli bir seyir izliyor, döviz ise yukarı hareketini artırarak sürdürüyor. BIST 100 endeksi geçen haftayı yüzde 3.57 değer kaybederek 8,828.70 puandan tamamladı. Endeks, hafta içinde en düşük 8,795.90, en yüksek 9,368.51 puanı gördü. Hizmetler Endeksi yüzde 2.22 kayıpla 8.362,27 puan, Teknoloji Endeksi yüzde 5.41 azalışla 14,603.85 puan, Mali Endeks yüzde 3.19 değer kaybıyla 9,424.07 puan, Sanayi Endeksi yüzde 4.06 düşüşle 13,880.73 puan oldu. 24 ayar külçe altının gram fiyatı geçen hafta yüzde 0.13 kazançla 2,238 TL’ye, Cumhuriyet altınının fiyatı da yüzde 0.12 artışla 15,043 TL’ye yükseldi. Doların fiyatı yüzde 0.8 artışla 32.2190 lira, Euro’nun satış fiyatı da yüzde 0.3 yükselişle 35.1450 lira oldu. Geçen hafta 41.2570 TL olan sterlinin satış fiyatı, bu hafta yüzde 0.18 azalarak 41.1810 TL’ye geriledi. İsviçre Frankı ise önceki haftaya kıyasla yüzde 1.11 yükselişle 37.0970 TL’den alıcı buldu.
PİYASALARIN GÖZÜ KULAĞI MERKEZ BANKALARINDA
Küresel enflasyonun kontrol altına alınıp alınmadığı meselesi hala bir muamma. Zira olumlu gelen verilerin ardından olumsuz veriler geliyor ve kafalar iyiden iyiye karışıyor. Şu bir gerçek ki, artık Fed’in faiz indirimine gidebilmesi için haziran sonrasını beklemek gerekecek. Bu hafta Fed’in faizi sabit tutacağı konusunda hemen herkes hemfikir. Piyasalar Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarını merakla bekliyor. Bir diğer merak konusu ise, bankanın ekonomiye ilişkin projeksiyonları ve politika faizine ilişkin üyelerin beklentilerinin yer aldığı ‘dot plot’ grafiği... Avrupa’da ise enflasyon verileri bekleniyor. Enflasyon verilerinin yanı sıra, İngiltere Merkez Bankasının (BoE) perşembe günü açıklayacağı faiz kararı piyasalarının merakla beklediği bir diğer veri. Asya’ya gelince... Japonya Merkez Bankasının (BoJ) açıklayacağı faiz kararı önem taşıyor. Japonya'da salı günü BoJ'un faiz kararı, cuma günü TÜFE verileri açıklanacak.
TCMB İÇİN EN ZORLU KARAR
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek her zamankinden çok konuşmaya başladı. Piyasalarda ise tedirginlik artıyor. Aslında, sıkılaşma politikalarının pek bir sonuç vermediği de görülüyor. İşte böyle bir ortamda, TCMB belki de en önemli kararlarından birini alacak. Büyük olasılıkla politika faizini sabit tutacak ve tarihi bir hata yapacak. Enflasyon rakamlarının gerçekçi olmadığı, politika faizinin enflasyonun çok gerisinde kaldığı, piyasadaki likidite bolluğunun başka bir sorun olduğu bir ortamda, zaten bir ay önce politika faizini sabit bırakmak bir hataydı. Seçimler sebebiyle hata tekrarlanırsa bedeli ağır olacak ve belki de seçim sonrasında 750 baz puanlık bir artırım bile yaraya melhem olamayacak. Hep birlikte göreceğiz. TCMB’nin tercihi politika faizi artırımı yerine bazı ilave sıkılaşma adımlarıyla durumu idare etmek. Kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarından nakit çekim işlemlerinde faiz oranının ihtiyaç kredisi faiz oranıyla uyumlu seviyeye yükseltilmesi gibi... Ama unutmamak lazım ki, acı ilaç politika faizi, diğerleri destekleyici tedbirler ve yeterli olması mümkün değil.
KREDİ KARTI HARCAMALARINI BASTIRMAK İÇİN...
Herkesin beklediği gibi TCMB, kredi kartı harcamalarındaki hızlı artışı engellemek üzere harekete geçti. Kredi kartlarından yapılan nakit avans işlemleri ve kredili mevduat hesaplarında uygulanacak aylık azami akdi faiz oranının hesaplama yönteminde değişiklik yapıldı. Yeni yönteme göre, hesaplanan aylık azami akdi faiz oranı yüzde 4.42’den yüzde 5’e çıkarıldı. Son günlerde ihtiyaç kredisi faiz oranlarında yaşanan artış sonrası nakit avans için uygulanan faiz oranı, ihtiyaç kredisi faiz oranına göre düşük kalmıştı. Yapılan değişiklikle farklılık giderilmiş oldu. Büyük olasılıkla yerel seçimler sonrasında kredi kartı harcamalarına yönelik yeni önlemler de gündeme gelecek. Şu ana kadar bu müdahalenin yapılmamasının ise tek sebebi siyasi! Seçim öncesinde dar ve orta gelirliyi açlıkla yüzleştirmek yerine, seçim sonrasında yüzleştirecekler. Ancak şu bir gerçek ki, kredi kartı olmadan başta emekliler ve asgari ücretliler olmak üzere, halkın önemli bir bölümünün temel tüketim maddelerine erişmesi mümkün değil.