Erdoğan talimat verdi, kredi kartı vergisi askıya alındı

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, kredi kartlarından yıllık 750 TL vergi alınmasını da öngören kanun teklifi düzenlemesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla ertelendiğini duyurdu.

Fotoğraf: ANKA
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Limiti 100 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 TL’lik savunma sanayi payı alınmasını öngören kanun teklifinin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri başladı.

Kanun teklifinin ilk imzacılarından AK Parti Milletvekili Hüseyin Altınsoy’un sunumunun ardından muhalefet milletvekilleri söz aldı.

FONLA DEĞİL VERGİYLE DÜZENLENMELİ

Muhalefet adına söz alan ilk isim CHP Plan Bütçe Komisyonu Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli oldu. Ülkede Savunma Sanayi Başkanlığı ve Savunma Sanayi Destekleme Fonu varken ve bu kurumların gelirleri varken Fon’a yeniden kaynak verileceğini kaydeden Türeli, “Eğer savunma ve ulusal güvenlik bu kadar önemliyse bu vergiyle düzenlenmeli. Bu şekilde fonla düzenlenmemeli” dedi.

'LİMİT YA GELİRDEN ALINIR YA HARCAMALARDAN'

100 bin lira kredi kartı limiti olanlardan 750 lira kesinti yapılması düzenlemesini eleştiren Türeli, "Limit üzerinden vergi ya da katılım payı alınmaz. Adı üzerinde limit, kullanılmamış. Limit ya gelirden alınır ya harcamadan alınır. Bundan nasıl para alırsınız" dedi.

'LİMİTİN 100 BİN LİRA OLMASI KİŞİNİN MALİ GÜCÜNÜ GÖSTERMEZ'

4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının neredeyse 100 bin lirayı geçtiğini ifade eden Türeli, “Limitin 100 bin lira olması o kişinin mali gücünü göstermez. Böyle saçma şey mi olur?” diye sordu. Düzenlemenin kredi kartında kayıt dışılığı artıracağı uyarısı yapan Türeli, “Bu düzenlemeden derhal vazgeçilmelidir” dedi.

'MİLLETİN CANI BURNUNDA'

Türeli’nin ardından DEM Parti adına Antalya Milletvekili Saruhan Oluç söz aldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın borsa ve kripto varlıklarda vergi olmayacağını açıkladığını hatırlatan Oluç, “Borsada ve kripto borsasında büyük kazanç elde edenlerin kazançlarının vergilenmesi konusunda büyük bir direnç var. Buralardan vergi almadığınız müddetçe mevcut soruna çözüm bulamazsınız. Çok kazanandan vergi alınmıyor. Halktan, emekçiden çiftçiden, emekliden, esnaftan çeşitli yollarla vergi alınıyor. Bu yol doğru değil. Milletin artık canı burnunda, neyini alacaksınız?” diye konuştu.

'TEHDİT ALGISI YARATILIYOR'

Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na birçok kalemden kaynak aktarıldığını belirten Oluç, toplumda bir ‘tehlike’ algısının yaratıldığını söyledi ve “İsrail’in soykırımcı politikaları elbette ki çok vahim. İsrail’in bu politikalarının her tarafa ulaşma ihtimali var ama Türkiye’ye ulaşma ihtimali askeri anlamda mümkün değil. Toplumda Türkiye’nin tehdit altında olduğu algısı yaratılıyor” diye konuştu.

ZARF SAVUNMA, MAZRUF VERGİ

Savunma ve güvenlikle ilgili kurumların bütçelerine olumlu oy kullanan bir siyasi parti olduklarını ifade eden İYİ Partili Erhan Usta, "Zarf savunma, mazurda baktığınızda içinden vergi çıkıyor” dedi.

İletişim Başkanlığı'na savunma sanayiine verilen paranın 5-6 katı; 4,1 milyar lira harcandığına dikkat çeken Usta, “Savunma sanayii bir projeyi gerçekleştirmek istiyor da para mı bulamıyor?” diye sordu.

'SAVUNMA SANAYİİ MARJİNAL Mİ?'

Hükümetin bütçeye yük olmamak için kredi kartlarından kesinti yöntemini seçtiği yönündeki söylemini eleştiren Usta, “Savunma sanayii marjinal mi? Neden bütçeden pay ayrılmıyor?” dedi

'KESELİM 5’Lİ ÇETENİN PARASINDAN SAVUNMA SANAYİİNE ÖDEYELİM'

“Madem Türkiye bu kadar tehdit altında neden bütçeden buraya daha fazla pay ayrılmıyor? Keselim 5’li çetenin parasından buraya ödeyelim” önerisini sunan Usta, bütçeden savunma sanayii fonuna istenilen paranın aktarılması imkanı olduğunu ama niyet olmadığını kaydetti.

'DÜNYANIN EN KOMİK VERGİSİ'

Usta, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kredi kartı limitinden vergi almak, dünyanın en komik vergisi, Zaytung’un bile aklına gelmez. Motorsikletten vergi alıyorsunuz, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok.”

'BİR DEVLET 70 MİLYAR İÇİN CUMHURBAŞKANINI KONUŞTURMAZ'

SAADET-Gelecek Grubu adına söz alan Selim Temurci, teklifin zamanlamasına dikkat çekti ve “Ben Milli Görüş geleneğinden gelen birisi olarak ‘arzı mevut’ meselesinin Türkiye’yi vurmayacağına dair söylemlere katılmıyorum. Bu tehdidi dikkate almamız gerekiyor. Ama elimizde bir kanun teklifi var. 70 milyar TL’lik bir şeyden bahsediyoruz.
Cumhurbaşkanı’nın İsrail tehdidinden bahsetmesinin hemen ardından bu teklifin gelmesi çok hatalı” diye konuştu.

Temurci, “70 milyar için bir devlet cumhurbaşkanını konuşturup, kapalı oturum yapıp böyle bir teklifi gündeme getirmez” dedi.

TOPLANTI MADDELERE GEÇİLMEDEN SONA ERDİ

Kredi kartından kesintiyi düzenleyen kanun teklifinin görüşmeleri teklifin geneli üzerine konuşmalar yapıldıktan sonra maddelere geçilmeden sona erdi. Komisyon Başkanı Mehmet Muş, görüşmelerin devamı için yeni bir tarih vermedi ve bütçe görüşmeleri sonrasını işaret etti.

KREDİ KARTI TEKLİFİ ERTELENDİ

Görüşme sonrası gazetecilere açıklama yapan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, teklifteki bazı maddelerin yeniden değerlendirileceğini, bütçe görüşmelerinden sonra yeniden gündeme alınacağını söyledi. Abdullah Güler "Savunma sanayi ile ilgili teklifimizin daha detaylı incelenmesi için erteliyoruz" dedi.

TEKRAR DEĞERLENDİRMEK ÜZERE GÖRÜŞMELERİ TAMAMLADIK

Güler, şunları söyledi: Teklifte yer alan unsurların daha detaylı incelenmesi sonucu itirazlar söz konusu oldu, vatandaşlarımızın bazı itirazları oldu. Bu da daha detaylı incelemek, varsa farklı manada değerlendirme yapmak üzere teklifimizi biraz saha detaylı bir incelemeye alacağız. Bütçemiz görüşüldükten sonra Plan Bütçe Komisyonumuzda gerek itiraz edilen hususlar, gerek diğer kalemlerdeki miktarları tekrar değerlendirmek üzere şimdilik görüşmeleri tamamlamış olduk.

ERDOĞAN TALİMAT VERDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da yeniden inceleme yapma hususunda talimat verdiğini kaydeden Güler, teklifin bütçe görüşmeleri tamamlandıktan sonra 2025’te gündeme alınacağını ifade etti.