Kredi talebinde patlama yaşandı
İhracatçılar, bankaların aracılık ettiği reeskont kredilerine ulaşamamaktan şikayet ederken, Eximbank yönetimi sıkıntının talep patlamasından kaynaklandığını bildirdi.
DUVAR - İhracatçılar, TL reeskonta hücum etti. Bankalar, firmalara 2-3 ay sonrasına gün vermeye başladı. Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, gelen talepleri günlük limit çerçevesinde adil bir şekilde yönetmeye çalıştıklarını söylerken, ihracatçılar gecimenin işletme sermayesi sorununu artırdığını dile getiriyor.
İhracatçıların yoğun olarak kullandığı ve düşük maliyeti ile ‘can suyu kredisi’ olarak nitelendirilen TL reeskontta talep patladı. Ticari kredi faizlerinin yüzde 60’ın üzerine çıktığı son dönemde yüzde 37 maliyeti ile oldukça cazip hale gelen bu enstrümana başvuruların son dönemde artması, kullandırım süresinin de zamana yayılmasına yol açtı. EKONOMİ’ye konuşan bazı sektör temsilcileri TL reeskont için yaptıkları başvurulara bankaların en az 2-3 ay sonrasına gün verdiğini söylerken, bu durum karşısında firmaların yüksek faizli ticari kredi ya da döviz kredisi kullanmak zorunda kaldığını, bunun da işletmelerin bilançoları için ciddi bir risk oluşturduğunu ifade etti. Geç kullandırımın yanı sıra günlük 3 milyar TL olan limitin de kısıtlandığı iddialarını ise Eximbank yetkilileri reddetti.
İhracat camiasından gelen şikayetler üzerine görüşlerine başvurduğumuz Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, son günlerde yaşanan gelişmeleri anlattı. TL reeskont kredilerinde bileşik faiz oranının yüzde 36,90 olduğunu hatırlatan Güney, bankacılık sektörünün ise şu an ticari kredi faizlerinin 60 ve üstünde olduğuna dikkat çekerek, “Dolayısıyla TL reeskont çok cazip kaldı. Bu nedenle çok ciddi bir talep patlaması yaşanıyor. Yaşanan erişim sıkıntılarının nedeni de bu talep patlaması… Biz günlük limitlerimiz çerçevesinde gelen talepleri adil bir şekilde, bölerek ya da zamana yayarak yönetmeye çalışıyoruz. Ancak talep o kadar fazla ki yetişemiyoruz. Tüm talepleri aynı anda karşılayamayacağımız için zamana yayılıyor” diye konuştu.
Kredinin kötüye kullanımını engellemek adına herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığını sorduğumuz Güney, uygulama esaslarının belli olduğunu, bu çerçevede firmalara kredi kullandırmaya devam ettiklerini ifade etti. Öte yandan firmaların günlük limitlerin kısıldığı yönündeki iddialarına karşın Güney, günlük limitin 3 milyar TL olduğunu, bunun 2 milyar TL’sini Eximbank’ın kullandırdığını, kalan kısmın özel bankalar tarafından kullandırıldığını sözlerine ekledi