Kremlin: Batı'ya ültimatom vermiyoruz, somut yanıt istiyoruz

Kremlin Sözcüsü Peskov, ABD ve NATO'yla yaptıkları güvenlik görüşmelerini değerlendirdi: Görüşmelerde ültimatom vermiyoruz, somut yanıt istiyoruz. Ertelenemeyecek derecede kritik bir noktadayız.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya-NATO Konseyi Moskova'nın Batı'dan istediği güvenlik garantilerinin ele alınacağı toplantı için 2019’dan beri ilk kez biraraya gelirken, Kremlin'den "Müzakerelerde ültimatom vermiyoruz, güvenlik endieşelerimiz konusunda somut yanıtlara ihtiyacımız var" açıklaması geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, NATO'nun olası bir yeni genişlemesinden endişe duyduklarını ve Avrupa'nın güvenliğinin kritik bir noktaya geldiğini söyledi.

'GÜVENLİK SORUNU DAHA FAZLA ERTELENEMEZ'

Peskov, ABD heyetiyle önceki gün Cenevre'de yapılan, bugün de NATO'yla Brüksel'de devam eden görüşmeler hakkında, "Bir güç pozisyonundan müzakere etmiyoruz. Burada ültimatomlara yer yok. Durum basitçe, Avrupa'nın güvenliği ve ülkemizin ulusal çıkarları açısından daha fazla ertelenemeyecek derecede kritik bir noktaya geldi. Dile getirdiğimiz endişelerin somut yanıtlara ihtiyaçları var" dedi.

Peskov, mevcut anlaşmaların yerine getirilmesi kaydıyla Ukrayna ile doğrudan müzakerelere hazır olduklarını söyledi; Rusya askerlerinin Ukrayna sınırında ve kendi topraklarındaki manevralarının ise NATO görüşmeleriyle bağlantılı olmadığını belirtti.

FİNLANDİYA'NIN OLASI NATO ÜYELİĞİ SORULDU

Kremlin Sözcüsü, Finlandiya'da Ukrayna krizi nedeniyle yeniden gündeme gelen olası NATO üyeliğine dair soruya yanıtında da, 'ittifakın bir çatışma aracı olduğunu ve herhangi bir genişlemenin Rusya için endişe sebebi oluşturduğunu' söyledi.

RUSYA BATI'DAN NE İSTİYOR?

Rusya'yla ABD ve NATO arasındaki görüşmeler, Moskova'nın Ukrayna krizinin tırmandığı bir dönemde yasal güvenlik garantileri istemesinin ardından geliyor. Rusya'nın talepleri arasında, yasal bağlayıcılığı bulunan güvenlik garantileri, NATO'nun doğuya doğru daha fazla genişlememesi, Ukrayna'nın ittifaka üye olmayacağına ilişkin taahhüt ve NATO’nun 1997’den sonraki genişleme politikaları çerçevesinde doğu Avrupa ülkelerine yerleştirdiği silahlar ile askeri tesislerin geri çekilmesi gibi şartlar içeriyor.

Rusya'nun bu talepleri içeren anlaşma taslaklarını aralık ayında yayınlamasının ve bir an önce imza atılması çağrısı yapmasının ardından, Rusya ve ABD heyetleri hafta başında, bu önerileri ele almak için İsviçre’nin Cenevre kentinde biraraya gelmişti. Rusya’nın istediği güvenlik garantileri, bugünkü Rusya-NATO Konseyi toplantısının ardından yarın da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ülkeleri toplantısında ele alınacak. Söz konusu toplantıda Ukrayna’nın heyeti de yer alacak.

ABD'yle görüşmede bir ilerleme sağlanabilmiş olmasa da Rus yetkililer, müzakerelere devam edilmesine ilişkin karar alınmasını bile pozitif bir gelişme olarak gördüklerini söylemişti. (DIŞ HABERLER, Sputnik)

Etiketler Rusya NATO ABD Ukrayna