Kremlin: Kiev'deki çocuk hastanesi Ukrayna füzesavarıyla vuruldu

Kremlin Sözcüsü Peskov, başkent Kiev'deki çocuk hastanesini vuranın Rusya füzeleri değil, Ukrayna'ya ait füzesavarlar olduğunu ileri sürdü.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki Ohmatdyt Çocuk Hastanesi'ne dün düzenlenen saldırı hakkında açıklama yaptı. Ukrayna, hastanenin Rusya füzeleriyle vurulduğunu iddia ederken, Peskov, hastanenin Ukrayna füzesavarıyla vurulduğunu ileri sürdü. Bugün konuyla ilgili basın mensuplarına konuşan Kremlin Sözcüsü, "Israr ediyorum; sivil hedeflere saldırı düzenlemiyoruz" dedi.

Ukraynalı yetkililer, 8 Temmuz Pazartesi günü Rusya güçlerinin başta Kiev olmak üzere pek çok şehir ve noktaya füze saldırısı düzenlediğini iddia etmiş, saldırılarda dün akşam itibarıyla 41 kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Saldırılarda Kiev'deki çocuk hastanesi de zarar görmüştü. Rusya Savunma Bakanlığı ise dün düzenlenen saldırılara ilişkin açıklamasında, Ukrayna'nın askeri sanayi alanındaki unsurlar ile hava üslerine yönelik yüksek hassasiyetli silahla saldırı düzenlediklerini savunmuştu.

'SİVİL HEDEFLERİ VURMADIĞIMIZ KONUSUNDA ISRARCIYIZ'

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Ukrayna Güvenlik Servisi, hastanenin Rusya yapımı Kh-101 Kalibr füzesi ile vurulduğunu iddia etti. Buna kanıt olarak ise olay yerinde bulunan kalıntılar gösterildi. Bunların arasında üzerinde seri numarası olan bir füzenin arka kısmı ve güdüm sisteminin de bir bölümü bulunuyordu. Kremlin Sözcüsü Peskov, bugün düzenlediği günlük basın toplantısında, Rusya'nın hastanede yaşanan saldırının ardından nasıl sivil hedefleri vurmadığını söyleyebildiği sorusuna yanıt verdi. 

Peskov, soruya verdiği yanıtta, Savunma Bakanlığı'nın sivil hedefleri vurmadığından ve 'başarısız olmuş bir füzesavar sisteminden' bahsettiğini söyleyerek bakanlığın açıklamasının 'rehber alınmasını' istedi. Peskov, "Sivil hedefleri vurmadığımız konusunda ısrarcı olmayı sürdürüyoruz. Saldırılar kritik altyapı tesislerine, önümüzdeki askeri hedeflere ya da rejimin askeri potansiyeliyle bağlantılı olanlara yönelik düzenleniyor" dedi. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova ise bugün yaptığı açıklamada hastaneyi vuranın Ukrayna tarafından ateşlenen NASAMS karadan havaya füze olduğunu ileri sürdü.

SALDIRIYA AB'DEN TEPKİ

Dünkü saldırıya Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin yanı sıra Avrupa Birliği (AB) de tepki gösterdi. AB yetkilileri, Kiev'de bulunan çocuk hastanesini hedef alan saldırılara tepki göstererek sorumlulardan hesap sorulması gerektiğini vurguladı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, X hesabından yaptığı paylaşımda, saldırılarda Kiev'in en büyük çocuk hastanesinin yerle bir olduğunu belirterek "Rusya Ukraynalı sivilleri acımasızca hedef almaya devam ediyor" ifadesini kullandı. Ukrayna'nın 'derhal' hava savunmasına ihtiyacı olduğunu vurgulayan Borrell, "Rus savaş suçlarının tüm sorumlularından hesap sorulacaktır" ifadesine yer verdi.

AB Komisyonu'nun insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic de sosyal medya hesabından saldırıya ilişkin yaptığı paylaşımda çocuk hastanesinin hedef alındığına dikkati çekti. Lenarcic, şunları kaydetti: "Savaş kanunları Rusya tarafından şimdiye kadar pek çok kez ihlal edilmiştir ancak bir çocuk hastanesini hedef almak zalimliğin de ötesindedir. Rusya, Ukrayna halkına karşı işlediği suçlardan dolayı sorumlu tutulmalıdır."

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)