Kremlin: Putin, aşının yaşına göre güvenli olduğu kabul edilinceye kadar aşılanamazdı

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Sputnik V aşısını bugüne dek neden olmadığına dair soruya yanıtında, aşı denemelerinin sonuçlarına işaret etti. Peskov, 68 yaşındaki Putin'in 60 yaş üzerindeki kişiler için güvenli olduğuna dair sonuç çıkmadan önce aşılamada yer alamadığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Sputnik V aşısının 60 yaş üzerindeki kişiler için güvenli olduğuna dair sonuç çıkmadan önce aşılamada yer alamadığını belirtti. Peskov, daha önce Putin’in aşı olmaya karar verdiğini fakat ‘tüm formalitelerin tamamlanmasını’ beklediğini açıklamıştı. Kremlin Sözcüsü, bu formalitelerin ne olduğu ve Rusya Sağlık Bakanlığı'nın 60 yaş üzerindeki insanlar için aşının güvenliğine dair raporunu da içerip içermediği sorusuna, “Elbette ki, ‘de jure’ ve ‘de facto’ böyle bir sonuç olmadan, Başkan uygulamada kendi aşısını planlayamazdı” yanıtını verdi.

‘Putin, Sağlık Bakanlığı Sputnik V ve diğer aşılarla ilgili sonuca vardıktan sonra aşılanma konusunda kararını verecek’
Peskov, Rusya liderinin henüz korona virüsüne karşı aşılanmamış olmasının 'Rusya halkının Covid-19 aşısına olan güvenini etkilemediğinden emin olduğunu' ifade etti.

Gazetecilerin ilgili sorusuna, “Kesinlikle hayır” yanıtını veren Peskov, aşının Rusya’nın tüm bölgelerine ulaştırıldığını ve toplu aşılanmanın başladığını vurguladı ve ekledi: “Rus aşı üreticileri kapasitelerini genişletiyor ve üretim süreci gerçekten de oturmuş durumda ve bu, yılın kalan günlerinde ve önümüzdeki yılın ilk haftalarda hacmin artacağından emin olmamızı sağlıyor.”

Peskov, ‘Rusya Sağlık Bakanlığı’nın Sputnik V aşısının 60 yaş üzerindeki insanlar için güvenli olduğuna dair raporundan sonra diğer aşıların da aynı süreçten geçeceğini ve Başkan’ın o zaman kararını vereceğini’ ifade etti. Kremlin Sözcüsü’ne, ‘Rusların Putin’in aşılanma sürecini görme şansına sahip olup olmayacakları’ da soruldu. Peskov , “Bilmiyorum, bu Başkan’ın aldığı karara bağlı olacak” yanıtını verdi. (Sputnik)