Kremlin: Türkiye'nin tahıl anlaşmasında yer alması bir güven faktörü

Rusya'nın tahıl anlaşmasına geri dönmesine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Peskov, "Türkiye'nin bu anlaşmada yer alması ana güven faktörü" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna’daki tahılın ülkenin limanlarından çıkarılmasını içeren tahıl koridoru anlaşmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Peskov, Türkiye'nin tahıl anlaşmasındaki dahlinin, Kiev'in son üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmesi konusunda da olmak üzere, Rusya için mutabakatlarla ilgili bir 'güven faktörü' olduğunu belirtti.

'GARANTİLER, TÜRKİYE TARAFINA SUNULDU'

Sputnik'in aktardığına göre, günlük basın toplantısında Peskov'a, Rusya'nın tahıl anlaşmasına dönmeyi neden kabul ettiği soruldu. Kiev'in tahıl anlaşmasıyla ilgili garantiler sunması için Ankara tarafından yapılan çalışmanın 'yüksek takdiri hak ettiğini' belirten Peskov, "Mevcut durumda garantiler Türkiye tarafına sunuldu, anlaşılır gerekçelerden dolayı doğrudan bize sunulamadı. Bu durumda Moskova ve Ankara, bu garantilerin verildiği taraflar oluyor. Anlaşmanın önemi vurgulanıyor ve elbette Ankara ve bizzat Türkiye askeri yetkililer, diplomatlar ve Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan tarafından yürütülen çalışma yüksek takdiri hak ediyor. Tabii ki şu da var, Türkiye'nin bu anlaşmada yer alması ana güven faktörü" yanıtını verdi.

'ANLAŞMAYI UZATMAYA HAZIR OLDUĞUMUZ ANLAMINA GELMİYOR'

Bu arada Peskov, Rusya'nın tahıl anlaşmasına dönmesinin Moskova'nın bu anlaşmayı uzatmaya hazır olduğu anlamına gelmediğini ifade etti. Anlaşmayı uzatma konusunun resmi olarak görüşülmesi gerektiğini, anlaşmanın süresinin henüz dolmadığını kaydeden Peskov, "19 Kasım'a kadar, uzatma konusunda karar almadan önce elbette anlaşmanın uygulanmasının etkinliğine dair genel değerlendirme yapılması, mutabakatların nasıl uygulandığının etraflıca değerlendirilmesi ve ancak ondan sonra bir karara varılması gerekecek" dedi. (DIŞ HABERLER)