Kremlin'den Putin'in olası Türkiye ziyareti hakkında açıklama: 'Hazırlıklar tamamlandığında...'

Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin'in hazırlıklar tamamlandığında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek üzere Türkiye'yi ziyaret edebilmesini umduklarını söyledi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, hazırlıklar tamamlandığında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Türkiye'yi ziyaret edebilmesini umduklarını söyledi. Reuters haber ajansının aktardığına göre, Kremlin Sözcüsü, Moskova'nın Putin ve Erdoğan'ın Rusya'nın Kazan kentinde yapılacak BRICS zirvesi marjında da bir araya gelebileceğini umduklarını belirtti. 

KREMLİN: ERDOĞAN, BRICS ZİRVESİNE KATILACAK

Türkiye'nin BRICS'e üyelik başvurusunda bulunduğuna dair iddialar gündemdeki yerini korurken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dönem başkanı Rusya'nın Kazan kentinde yapılacak BRICS Zirvesi'ne katılmayı kabul ettiği açıklanmıştı. Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rus tarafının Tataristan Cumhuriyeti'nin Kazan kentindeki BRICS Zirvesi'ne katılma davetini kabul ettiğini belirterek, "Teklif Türk tarafına iletildi ve Erdoğan kabul etti" diye konuşmuştu.

Uşakov, daha sonra yaptığı bir başka açıklamada ise Türkiye'nin BRICS'e üyelik için resmen başvuru yaptığını duyurmuştu. 9'uncu Doğu Ekonomik Forumu'nda gazetecilere verdiği demeçte Türkiye'nin tam üyelik için başvurduğunu belirten Yuriy Uşakov, Ankara'nın talebinin BRICS ülkeleri tarafından değerlendirileceğini söylemişti. Uşakov, açıklamasında, "Türkiye, tam üyelik başvurusunu sundu. Değerlendireceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

ERDOĞAN'DAN PUTİN'E 'TÜRKİYE' DAVETİ: 'MUHAKKAK GELİRİM...'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bunun öncesinde, Temmuz 2024'te Şanghay İşbirliği Örgütü 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere gittiği Kazakistan’ın başkenti Astana’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelmişti.

Erdoğan, "Rus turistlerin Türkiye'de ağırlanması önem arz ediyor. Bu konudaki samimiyetimiz aynı kararlılıkla devam ediyor. Bunu aynı şekilde devam ettireceğiz. Yeter ki Rus turistler Türkiye'den memnun kalsınlar. Destinasyon olarak iyiyiz, güçlüyüz, bunu aynı şekilde de devam ettireceğiz. Rusya-Türkiye arasındaki bu sıcak ilişkinin ötesinde tabii, ben sizleri de en kısa zamanda ülkemde ağırlamayı bekliyorum" demişti. Putin de bu davete katılacağını söyleyerek, "Türkiye'ye muhakkak gelirim" demişti.

 

(REUTERS)