Kremlin'den 'Türkiye' açıklaması: BRICS'e olan ilgi, zirvenin gündeminde olacak

Kremlin Sözcüsü Peskov, Türkiye'nin BRICS'e olan ilgisini memnuniyetle karşıladıklarını söyleyerek, "Elbette bu ilgi, Rusya'nın başkanlığında hazırlanan BRICS zirvesinin de gündeminde olacak" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, BRICS toplantısında video konferansla katılmıştı. (Fotoğraf: Arşiv)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere açıklamalarda bulundu. Peskov, ismini ilk kurucuları olan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin baş harflerinden alan BRICS grubu hakkında da konuştu. Türkiye'nin BRICS'e olan ilgisini memnuniyetle karşıladıklarını belirten Peskov, "Elbette bu ilgi, Rusya'nın başkanlığında hazırlanan BRICS zirvesinin de gündeminde olacak" dedi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Türkiye'nin BRICS grubuna yönelik yaklaşımını değerlendiren Dmitriy Peskov, şu değerlendirmede bulundu: "Türkiye gibi önemli ortaklarımız dahil komşu devletlerin BRICS'e yönelik artan ilgisini memnuniyetle karşılıyoruz. Elbette bu ilgi, Rusya'nın başkanlığında hazırlanan BRICS zirvesinin de gündeminde olacak. Bu Örgüt, katılmak isteyen tüm ülkelerin çıkarlarının tamamını karşılayamayabilir ancak BRICS, ilgi gösteren tüm devletlerle temasları sürdürmekten yana."

BAKAN FİDAN'IN DA BRICS TOPLANTISINA KATILMASI BEKLENİYOR

Peskov, bunun için çeşitli formatlar üzerinde çalışıldığını aktararak, "Bu, zaman gerektiren bir süreç ancak bu kadar yoğun ilgiyi memnuniyetle karşılıyoruz." ifadesini kullandı. Rusya'nın Nijniy Novgorod kentinde 10-11 Haziran'da BRICS ülkeleri dışişleri bakanları toplantısı yapılacak. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da gelecek hafta Rusya'da düzenlenmesi planlanan BRICS toplantısına katılacağını belirtmişti.

BRICS, Ağustos 2023'te Suudi Arabistan, Arjantin, BAE, Etiyopya, İran ve Mısır'ın üyelik başvurularını kabul ederek topluluğa üyelik için davette bulunmuştu. Arjantin'in yeni devlet başkanı Milei, 30 Aralık 2023'te BRICS'e katılmama kararı aldıklarını açıklamıştı.

2006'da oluşturulan BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin), 2010 yılında Güney Afrika'nın başvurusunu kabul ederek BRICS adını almıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)