Kreşlerin kapatılmasına tepki: Çocukları sokağa mı bırakalım
Pandemi önlemleri kapsamında kreş ve ana okullarında eğitime ara verilmesi kararı, çalışan ailelerin ve eğitim kurumu sahiplerinin tepkisine neden oldu. Ebeveynler 'Çocuğumuzu nereye bırakalım?" derken kurum sahipleri, "Pandemi önlemleri için bir çok cihaz alıp hazırlık yaptık. Madem kapatma kararı verecektiniz bu tedbirleri neden aldırdınız" diyor.
DUVAR - Yeni tip korona virüsü önlemleri kapsamında örgün eğitime ara verildi. Karar, 17 Kasım Çarşamba günü yapılan kabine toplantısında alındı. 18 Kasım Perşembe günü konuyla ilgili yazılı bir açıklama yayımlayan Milli Eğitim Bakanlığı, 20 Kasım’dan 4 Ocak’a kadar okul öncesi de dahil olmak üzere tüm kademelerde uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. “İş yerleri açıkken kreşler, anaokulları neden kapanıyor? Çocuğumuzu nereye bırakalım?” diye soran ebeveynler, karara tepkili.
Karardan en çok okul öncesi kademesinde eğitim gören 0-6 yaş arası çocukların ebeveynleri etkileniyor. Çalışmak zorunda olan ebeveynler, büyük bir çaresizlik içinde çocuklarını bırakabilecekleri bir yer aramak zorunda kalıyor.
En çok mağdur olan grupların başında izin ve istifa hakları ellerinden alınan sağlık çalışanları geliyor. İstanbul’da bir kamu hastanesinin pandemi servisinde hemşire olarak çalışan Sıdıka Hanım, alınan kararla sağlık çalışanlarının bir çıkmaza sokulduğunu söylüyor: “O kadar derdin üstüne şimdi bir de ‘Çocuğumuzu nereye bırakacağız?’ derdi çıktı.”
5 yaşında bir çocuğu olan Sıdıka hemşire, pandeminin ilk aylarında anaokullarının kapanmasıyla yaşadıkları zorlu sürecin tekrarlanacağını belirtiyor. “16 Mart’tan 1 Haziran’a kadar çeşitli yöntemlerle oğluma bakacak birilerini bulmaya çalıştım. İlk bir ay komşuma rica ettim. Sonra onlar yazlığa gitti. Babaannesi geldi, ama hem yaşlı hem kalp hastası. Eve virüs getirmekten korktum. Eşim, özel sektörde çalışıyor, bir ay da o izin alıp baktı. Epey zorlandık, stres olduk. İnsanlara ağız eğmek zorunda kalıyorsun.”
‘ÇOCUĞUNA PARAYLA BİLE BAKTIRAMIYORSUN’
Kararın, çalışan anne-babaları düşünmeden ve onlara bir öneri getirmeden alındığını belirten Sıdıka Hanım, uygulamadan vazgeçilmesini istiyor. “Sadece sağlık çalışanları değil, özel sektörde çalışanlar da izin alamayacak. Ben pandemi servisinde çalışıyorum, normal bir serviste çalışsam da böyle bir ortamda çocuğu yanımda hastaneye götüremem. Çok gereksiz bir uygulama, bizi düşünmeden alınan bir karar. 5 yaşında bir çocuk ben bunu kime bırakabilirim? Bakıcı desem kimse bakmaya yanaşmıyor, parayla bile baktıramıyorsun. Okula güvenli bir şekilde bırakıyorduk. Bakmak, sadece karnının doyurulması da değil. Orada yaşıtlarıyla birlikte sosyalleşiyordu, eğitim alıyordu.”x
‘SOKAĞA MI BIRAKALIM?’
Lojistik sektöründe faaliyet gösteren bir şirkette çalışan Hülya Kara, “Yine çocuğumuzu hiçbir eğitimi olmayan kişilere bırakmak zorunda kalacağız. Mağdur olmaktan yorulduk” diyor. Kamuda 10 yaş altı çocuğu olan ebeveynlere izin verildiğini ancak aynı uygulamanın özel sektörde bulunmadığını söyleyen Kara, “Esnek saat uygulaması bizde yok, çocuklarımızı sokağa mı bırakalım? Sonuçlarını düşünmeden karar alınıyor. Pandemide işsizlik bu kadar artmışken ben işten mi ayrılayım? Ayrılırsam bana yardım mı edecekler?” diye konuşuyor.
Kızını gönderdiği kreşte, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edildiğini anlatan Hülya Kara, “Çocuklar, salgının yayılacağı bir ortamda değiller. Sosyal mesafe, hijyen hepsi var. Kararı gözden geçirsinler.”
‘ÇALIŞAN SAYIMIZ 75 BİNDEN 35 BİNE DÜŞTÜ’
Uygulamayla çok sayıda kreş ve özel anaokulu da kalıcı olarak kapanmanın eşiğinde. 52 ilde faaliyet gösteren Özel Anaokulları Derneği’nin Başkanı Hacı Murat Kuş, “Bugün, bu kararla anaokullarının ipini çekmiş oluyorsunuz. Buraları kapattığınız zaman bunun geri dönüşü olmayacak” diyor.
Anaokulları ve kreşlerin 16 Mart’tan 1 Haziran’a kadar kapalı kaldığını hatırlatan Kuş, yaklaşık 3 ay süren bu zaman diliminde pek çok kurumun ekonomik sıkıntılarla boğuştuğunu söylüyor: “Bu kurumlar ozon cihazlarından tutun OVL cihazlarına kadar her şeyi temin ettiler ve şu anda güvenli bir ortamda eğitim verebilecek durumdalar. Eğer bizi kapatacaksınız neden bu tedbirleri aldırdınız?”
‘ON BİNLERCE KİŞİ İŞSİZ KALACAK’
“16 Mart tarihinde 7 bin 500 kurumda 75 bin çalışanımız vardı. Şimdi ise kurum sayımız 5 bin 380’e düştü ve çalışan sayımız yalnızca 35 bin. 4 Ocak’a kadar kapatılma olayı gerçekleşirse 3 bin kurum daha direkt olarak kapanacaktır. Buda 15 bin kişilik bir istihdam kaybına sebep olacak.”
Anaokulları Derneği Başkanı Murat Kuş, kararın önce ebeveynlere sonra özel kurumlara zarar vereceğini belirterek “Anaokulları en son kapanıp ilk açılan yerlerdir” diyor. Salgın şartlarında çocukların yarım kalan eğitiminin yeterince konuşulmadığını belirten Hacı Murat Kuş, örgün eğitimden kopuşun zararlarını şöyle anlatıyor:
“Mart ayından haziran ayına kadar olan dönemde çocukların algıları geriye gitti. Bu dönemde alt ıslatma ve ekran bağımlılığı gibi problemler ortaya çıktı. Arkadaş edinme ve paylaşım duygusu azaldı. Çocuklar yeni yeni toparlanmaya başlamıştı. Bu dönemin zararlarını önümüzdeki yıllarda da göreceğiz.”