Küba lideri Diaz-Canel İran'da
Küba lideri Diaz-Canel resmi ziyaret kapsamında gittiği Tahran'da İran'ın dini lideri Hamaney ve Cumhurbaşkanı Reisi ile bir araya geldi. Gündemde Filistin'deki durum da vardı.
DUVAR - Küba Devlet Başkanı Miguel Mario Diaz-Canel, iki günlük resmi ziyaret için İran'ın Başkenti Tahran'a gitti.
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Diaz-Canel'i Saadat Abad Sarayı'nda resmi törenle karşıladı.
Heyetler arası ve ikili görüşmelerin ardından iki cumhurbaşkanının huzurunda bilim, teknoloji, sağlık, tarım, enerji, madencilik ve iletişim alanlarında mutabakat zaptları imzalandı.
Ortak basın toplantısında konuşan Reisi, 1979 İran devrimi sonrası Küba'yla ilişkilerinin gelişme sürecine girdiğini belirtti.
Reisi, "ABD, yaptırım uygulama yoluyla ülkelerimizi durdurmayı planlıyordu. Bu onların yanlış bir düşüncesiydi. İki ülke imkanlarının işbirliği çerçevesinde değerlendirilmesi ve geliştirilmesi yaptırımları etkisiz hale getirecektir." dedi.
GAZZE MESAJI
Diaz-Canel daha sonra İran'ın dini lideri Hamaney'le de bir araya geldi.
Hamaney ile Diaz-Canel görüşmede, ikili ilişkiler ile Filistin’deki durumu ele aldı.
İran ile Küba'nın siyasi ve ekonomik kapasitelerine dikkati çeken Hamaney, bu kapasitelerin "ABD ve Batı zorbalığına karşı aynı pozisyonu paylaşan ülkeler" arasında bir koalisyon oluşturmak için kullanılması gerektiğini belirtti.
Hamaney, ekonomik iş birliğine odaklanan bu koalisyonun, Filistin meselesi gibi önemli küresel konularda ortak ve etkili bir pozisyon alabileceğini ifade etti.
Küba Devlet Başkanı'nın Filistin meselesi başta olmak üzere küresel konulardaki tutumu ile İran’ın tutumunun uyumlu olduğu değerlendirmesinde bulunan Hamaney, bilimsel iş birliği de dahil olmak üzere iki ülke arasındaki ilişkilerin çeşitli alanlarda daha fazla güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Diaz-Canel ise iki ülkenin çeşitli alanlarda, özellikle de ABD ve müttefiklerinin “müdahaleci eylemleri ve yaptırımlarıyla mücadelede” birbirini tamamlayabileceği değerlendirmesinde bulundu.
İran ve Küba’nın uluslararası işbirliklerinde iletişimlerini artırabileceğini belirten Diaz-Canel, böylece iki ülkenin Filistin gibi önemli küresel meselelerde etkili olabileceğini söyledi
Diaz-Canel, Gazze’de yaşananları “kabul edilmez bir soykırım” şeklinde nitelendirerek, “Uluslararası kuruluşlar Gazze'de üçte ikisi çocuk ve kadın olmak üzere on binlerce insanın öldürülmesine göz yummuştur.” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)