Küba yeniden ABD’nin ‘teröre destek veren ülkeler’ listesinde

ABD’de seçimi kaybeden Trump yönetimi giderayak bir dış politika adımı daha attı. Obama döneminde ‘teröre destek veren ülkeler’ listesinden çıkarılan Küba, yeniden listeye alındı. Duyuruyu Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- ABD’de Kongre baskını nedeniyle azli tartışılan Başkan Donald Trump yönetimi, görevi devretmeden tartışma yaratacak bir adım daha attı. Barack Obama'nın 2015’te ilişkileri normalleştirme adına "teröre destek veren ülkeler” listesinden çıkardığı Küba’yı tekrar listeye dahil etti. Küba adımını duyuran Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yaptığı yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı teröristlere sığınma imkânı vererek uluslararası terörizm faaliyetlerine destek verdiği için Küba'yı Teröre Destek Veren Ülke olarak tanımladı" dedi. 

Trump yönetiminin başından itibaren Küba'nın halka karşı muamelesi ve Venezuela başta olmak üzere Amerika kıtasındaki faaliyetlerine yönelik adımlar attığını hatırlatan Pompeo, "Bu adımla bir kez daha Küba hükümetinden hesap soruyor ve onlara açık bir mesaj veriyoruz: Castro rejimi, uluslararası terörizme verdiği desteği kesmeli ve ABD adaletini akamete uğratmaktan vazgeçmeli" ifadelerini kullandı.

ABD yönetiminin 29 Mayıs 2015'te Küba’yı “teröre destek veren ülkeler” listesinden çıkarması, yaklaşık yarım asır önce kesilen iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden normale döndürülmesi amacıyla başlatılan süreçte o dönemde atılmış en önemli adım olmuştu. Sudan'ın geçen haftalarda çıkartıldığı, teröre destek veren ülkeler listesinde İran, Küba, Kuzey Kore ve Suriye bulunuyor. (AA)