Küba'da devlet kontrolündeki birçok sektörde özel işletmelere izin verildi
Pandemi süreci ve Trump yönetiminin yaptırımlarıyla ekonomisi geçen yıl yüzde 11 daralan komünist Küba'da, özel teşebbüslere izin verilen sektörlerin sayısı 127'den 2 binin üzerine çıkarıldı. Çalışma Bakanı Marta Elena Feito, bu adımın 'özel sektördeki üretken güçleri özgürleştirmeye yardım edeceğini' söyledi.
DUVAR - Küba yönetimi, ülkedeki sektörlerin büyük çoğunluğunda özel teşebbüslerin yer almasına izin verileceğini açıkladı. Çalışma Bakanı Marta Elena Feito'nun açıklamasına göre, Küba'da özel teşebbüslere izin verilecek sektör sayısı 127'den 2 binin üzerine çıkarıldı. Feito, sadece 124 sektörün devlet kontrolünde kalmaya devam edeceğini söyledi.
Kübalı bakan, "Bu reformun amacı, özel teşebbüslerin gelişmeye devam etmesi" diye konuştu. Feito, bu adımın 'özel sektördeki üretken güçleri özgürleştirmeye yardım edeceğini' belirtti.
Cuba opens up its economy to private businesses https://t.co/Z9MSeqyGUY
— BBC News (UK) (@BBCNews) February 7, 2021
Bu karar, devlet yönetimindeki ekonomisi ABD'nin Trump döneminde yeniden getirdiği yaptırımlar ve pandemi sürecinden olumsuz etkilenen Küba için dikkat çekici bir değişim anlamına geliyor. Komünist Küba'nın ekonomisi, geçtiğimiz sene son 30 yılım en büyük düşüşüne sahne olarak yüzde 11'e yakın bir oranda daralmıştı.
Uzmanlar, bu kararla Küba'daki tüm ekonomik faaliyetlerin esasında bir tür özel teşebbüse açıldığı yorumunu yapıyor. Küba'da devlet dışı sektör, binlerce küçük çiftliğin yanı sıra zanaatkârlar, taksi şoförleri ve tüccarların yönetimindeki küçük özel işletmelerden oluşuyor. Devlet dışı açılım ilk gerçekleştiğinde özel sektöre ülkedeki iş gücünün yüzde 13'üne tekabül edecek şekilde yaklaşık 600 bin kişi katılmıştı; yeni kararla bu sayının artması bekleniyor. Ülkedeki özel teşebbüslerin en büyük kısmıysa, pandeminin ve Amerikan yaptırımlarının en ağır darbeyi vurduğu sektör olan turizm alanında.
Washington ile Havana arasındaki 60 yıllık gerilim, ABD'nin eski başkanı Barack Obama ile Küba lideri Raul Castro'nun 2015'te ilişkileri normalleştirme kararı almasıyla dinmeye başlamıştı. Ancak Obama'nın halefi Donald Trump, komünist yönetime karşı çıkarak göç etmiş Kübalı Amerikalı seçmenlerin de desteğiyle, Obama'nın kararını 'komünist Castro rejimine taviz' olarak niteleyip normalleşmeyi tersine çevirmişti. Joe Biden yönetiminde iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden normalleşme rotasına girmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)