Kulaklık kullanımı işitme kaybı riskini artırıyor

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 1,1 milyar insan işitme kaybı riski taşıyor. Bunda kulaklık kullanımının etkisi büyük. Uzmanlara göre, kulaklık kullanımını günde 60-90 dakika arasında tutulmalı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü’nün, dünya çapında 1,1 milyar gencin güvenli olmayan dinleme yöntemleri nedeniyle işitme kaybı riski altında olabileceğini tahmin ettiğini kaydeden uzmanlar, gürültüye uzun süre maruz kalma nedeniyle işitme kaybı tehdidinin dünya çapında nüfusun yaklaşık yüzde 12'sinde mevcut olduğunu ve bunun aynı zamanda en önlenebilir nedenlerden biri olduğunu söylüyor.

Maruziyet özellikle yüksek, düzenli veya uzun süreli olduğunda, duyu hücrelerinde kalıcı hasara ve geri dönüşü olmayan işitme kaybına neden olduğunu dile getiren Odyolog Arş. Gör. Büşra Aksu, “Kulaklık kullanımını günde 60-90 dakika arasında tutmak, sık sık ara vermek ve maksimum ses seviyesini yüzde 60 ila yüzde 80 arasında tutmak önerilmektedir.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Anabilim Dalı'nda Arş. Gör. Büşra Aksu, yaygın kulaklık kullanımı ve yüksek sesle müzik dinlenmesini değerlendirdi.

Aksu, son yıllarda kulaklık teknolojisindeki gelişim ve kulaklıklara erişim kolaylığının, genç nüfusun kulaklık kullanımında ve yüksek sese maruz kalma oranlarında artışa neden olduğunu ifade ederek, “ABD'de yapılan çalışma, kulak üstü ve kulak içi müzik dinleyen bireylerin sayısının 1990 ve 2005 yılları arasında yüzde 75 oranında arttığını göstermektedir. Bu oranının günümüzde çok daha yüksek olduğu tartışılmaz bir konudur.” dedi.

Kulaklıkla yüksek sesle müzik dinlemenin işitme kaybına yol açıp açmayacağını da değerlendiren Arş. Gör. Büşra Aksu, “Gürültüye uzun süre maruz kalma nedeniyle işitme kaybı tehdidi dünya çapında nüfusun yaklaşık yüzde 12'sinde mevcuttur, bu aynı zamanda en önlenebilir nedenlerden biridir. Çünkü gürültü ortadan kalktığında işitme kaybı riski azalır” diye konuştu.