Kulis: Emniyet'teki 'silah üretme' soruşturmasının altından Menzil çıktı

Eski Özel Harekat Daire Başkanı Selami Türker hakkında 'silah ürettiği' iddiasıyla soruşturma açıldı. Kulislerde, soruşturmanın Türker'in Menzil yapılanmasına izin vermediği için açıldığı konuşuluyor.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Süleyman Soylu'nun İçişleri Bakanı olduğu dönemde 7 yıl boyunca Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Hareket Daire Başkanlığı görevini yürüten Selami Türker'e 'silah üretme' iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Meslekten ihraç gerektiren bu suçlamada, müfettiş 'kınama cezası' istedi. Emniyet kulislerinde, Türker'in Özel Harekat içinde Menzil yapılanmasına izin vermemesi nedeniyle bu soruşturmayı geçirdiği konuşuluyor.

SOYLU DÖNEMİ BİTİNCE DEĞİŞTİRİLDİ

14-28 Mayıs tarihlerinde yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri'nin ardından yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabinede yaptığı değişikliğin ardından, 7 yıl boyunca İçişleri Bakanlığı görevini yürüten Süleyman Soylu'nun yerine, bürokrasi kökenli Ali Yerlikaya getirildi.

6 Haziran 2023'te koltuğa oturan Yerlikaya, emniyette köklü değişikliklere gitti. 52 ilin emniyet müdürünü değiştiren Yerlikaya'nın attığı en dikkat çekici adımlardan biri de Özel Harekat Daire Başkanı Selami Türker'in görevden alınmasıydı. Merkeze çekilen Türker'in yerine, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin elini öptüğü fotoğraf karesiyle gündem olan Süleyman Karadeniz getirildi.

GÖREVİ BİTTİKTEN 2 AY SONRA SORUŞTURMA

Uzun yıllar görev yaptığı Özel Harekat'tan 2011 yılında, o dönem etkin olan 'FETÖ'cüler tarafından tasfiye edildiği belirtilen Selami Türker, 17-25 Aralık Operasyonları'ndan hemen sonra İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı olmuştu. Daha sonra polis başmüfettişi olarak görevine devam eden Türker, 2016 yılında Soylu İçişleri Bakanı olduktan Özel Harekat Daire Başkanı olmuş, Soylu'nun görev süresince de koltuğunu korumuştu.

Türker'in görevinin sona ermesinden yaklaşık 2 ay sonra, hakkında bir soruşturma başlatıldığı ortaya çıktı. Soruşturma, Özel Harekat Daire Başkanlığı 1. Taktik Operasyon Şube Müdürlüğü poligonunda bulunan tek katlı bir binada yapılan incelemelerde, bakım ve onarım için kullanılan yedek parçalar ve teçhizatın yanı sıra tamiratın dışında silah ve fişek yapımında, namlu açma işlemlerinde kullanılacak araçların bulunduğu iddiasıyla başlatıldı.

İHRAÇLA BAŞLADI KINAMAYLA BİTTİ

Geçmişte yaşanan çatışmalarda gazi olan iki personelin, Türker döneminde silah onarımı ve bakımında görevlendirilmesi üzerine hazırlandığı belirtilen tek katlı binada atölyenin kilidi değiştirildikten sonra tutulan tutanakla başlatılan soruşturmayla ilgili, geçen ay polis başmüfettişi bir rapor hazırladı.

Soruşturmaya Türker'in yanı sıra, dönemin 1. Taktik Operasyon Şube Müdürü ve Özel Harekat Daire Başkan Yardımcısı da dahil edildi. Raporda söz konusu personel silah üretmekle suçlandı. İhraç istemiyle başlatılan soruşturmada, polis başmüfettişinin hazırladığı rapora göre, Türker, yardımcısı ve şube müdürünün 'görev sırasında mevzuat veya talimatlarla yasaklanan davranışlarda bulundukları' belirtilerek kınama cezasıyla cezalandırılmaları talep edildi.

MÜFETTİŞ RAPORU BEKLENTİYİ KARŞILAMADI

Gazete Duvar'ın emniyet kaynaklarından edindiği bilgiye göre, milliyetçi ve seküler olarak bilinen Türker, Özel Harekat Daire Başkanlığı içinde yapılanmaya gitmek isteyen Menzil Tarikatı'na izin vermedi. Emniyet kulislerinde, Yerlikaya'nın İçişleri Bakanı olmasının ardından görevden alınan Türker'in, geçmişte izin vermediği tarikat, soruşturmanın başlatılmasını sağladı. Türker'in meslekten ihraç edilmesi ve tutuklanması beklentisiyle başlatılan soruşturmada, polis başmüfettişinin hazırladığı rapor, beklentileri karşılamadı. Rapora göre, Türker ve iki polis şefine kınama cezası talep edildi.