Kapadokya'da Cappadox rüzgarı esti
Alternatif bir festival olma iddiasıyla yola çıkan Cappadox sona erdi. Festival bu yıl “Gelin bahçemizi ekelim” teması altında katılımcılarına müzikten çağdaş sanata farklı bir Kapadokya deneyim sundu.
DUVAR - Pozitif tarafından 19 -22 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Cappadox, 59 ücretli etkinliğin yanı sıra her gün 16 ücretsiz etkinliğin de gerçekleştirildiği 75 farklı deneyimle, Türkiye'den ve yurt dışından 6 binden fazla katılımcıyı ve 52 sanatçı, müzisyen, şef ve araştırmacıyı, 18 farklı mekanda ağırladı.
Her sabah 6.00’da sessiz yürüyüşle başlayan bir Cappadox günü pop up konserler eşliğinde çeşitli yoga, meditasyon, vadi yürüyüşleri, bisiklet turları, koşu gibi açık hava deneyimleriyle tarihi ve doğal dokularıyla Kapadokya vadilerini keşfederek gün boyu devam etti.
Gün içinde gerçekleştirilen ücretsiz etkinlikler Kapadokya’ya gelen yerli yabancı tüm turistlerin ve halkın ilgisini çekti. Kapadokya’da yaşayanlarla birlikte sepet, seramik, ebru, ahşap oyma atölyeleri gerçekleştirildi. Cappadox Pazar Alanı yerel üreticilerin stantlarıyla, sanattan müziğe, yemekten film etkinliklerine gün boyu süren atölye çalışmaları ve ücretsiz etkinlikleriyle Cappadox katılımcıların gününü yeni keşifler ve sürprizler sunarak renklendirdi.
Akşamüstü saatlerinden başlayarak gece yarısına kadar Cappadox’a özel hazırlanan mekânlarda, atmosfere ve saate uygun konserler izlendi. Öğleden sonra özel akustiğiyle Bezirhane’de dinlenen Laraaji, Emre Engin, Adam Hurst, Udi Yervant, Fennesz, Şirin Pancaroğlu, SO Duo, Kaki King konserlerinin ardından akşamüstü Güvercinlik Vadisi’nin gün batımı manzarası eşliğinde Uçhisar Çiftlik Evi’nde Esmerine, Ceylan Ertem, Cenk Erdoğan, Cihan Mürtezaoğlu, Taksim Trio sahne aldı. Uçhisar’ın zirvesindeki Uçhisar Kale’de ilk gün Karsu, ikinci gün Sun Ra Arkestra, ve son gün Dhafer Youssef Cappadox katılımcılarıyla buluştu. Gevende, İnsanlar, Erik Truffaz Quartet, İlhan Erşahin, Oceanvs orientalis’in performans sergilediği Perili Ozanlar Vadisi’nde Cappadox’lular kapanış partisinde eğlendi. Cappadox’un son gününde Kızılvadi’de gerçekleşen etkileyici Dolunay Gecesi’nde ise Şirin Pancaroğlu ve Rebecca Foon vardı.
ŞEFLERİN MASASI
Cappadox'un gastronomi programında üç gün boyunca yer alan Şeflerin Masası, Maksut Aşkar’ın, Şemsa Denizsel’in ve Avustralyalı Şef Sebbie Kenyon’ın çağdaş yorumlarıyla Maara Konak’ta sunuldu. Toprağın mevsimde sunduğu mahsullerle hazırlanan tadım yemekler, artık tüketilmeyen tatları çağdaş yorumlarla Cappadox ziyaretçileri için hazırlanan bir menüde, şeflerin doğaçlama ve yaratıcı yaklaşımlarıyla performansa dönüştü. Levon Bağış ve Nilhan Aras’ın gözetiminde gerçekleştirilen Gurme Tadım etkinliklerinde, Kapadokya üzümleri ile Türkiye peynirlerinin uyumu yakalandı. Cappadox Piknik’te ise Cappadox’un gastronomi programı doğaya açıldı ve müzikle birleşti.
Cappadox için Uçhisar meydanda kurulan Luzia, Yasu Baba, Günaydın, Kadıneli, Hilal Abla, Pina ve Kronotrop standlarının bulunduğu yemek alanı katılımcılar için farklı bir alternatif oluşturdu.
Küratörlüğünü Fulya Erdemci’nin, yardımcı küratörlüğünü ise Kevser Güler’in üstlendiği Cappadox Çağdaş Sanat Programı ise Uçhisar meydanı ve Kızılçukur vadisinde sergileniyor. Peri bacalarıyla çevrilmiş, bağcılık ve arıcılık yapılan küçük aile çiftliklerinin ve tarihi bir kilisenin bulunduğu Kızılçukur’da Ayşe Erkmen’in Ödül, Prize (2016), Marilá Dardot’nun Sanat Eserinin Kökeni, The Origin of the Work of Art (2011 – 2016), Hera Büyüktaşçıyan’ın Karşılıksız Aldınız Karşılıksız Verin, Freeliy you have received, freely give (2016), Murat Şahinler ve Fuat Şahinler’in Teneffüs II, Breathing/Break (2016), Maider Lopez’in Yakınlaştırma, Zoom In, (2016) işleri yer aldı. Kızılçukur’daki antik kilisede yer alan Nilbar Güreş’in Sırt Sırta, Back to Back (2016) isimli heykel yerleştirmesi ve Kızılvadi platolarında bulunan John Körmeling’in Güneşin Büyüklüğü, Size of the Sun, (2016), Tomàs Saraceno’nun Aeroscene Havaalanı, Aeroscene Airport, (2016) isimli işleri Cappadox çağdaş sanat programının dikkat çeken çalışmaları arasında yer alıyor. Uçhisar Meydan’a yayılan Asunción Molinos Gordo’nun Amaç, Kapsam ve Yaptırımlar, Purpose, Scope and Penalites (2016), Christopher Schafer ve DJ Booty Careell’in Stüdyo yanlış Tercüme, Stüdyo Mistranslaşion (2016), Murat Germen’in Yaşayan Kültür Algı Haritası, Living Culture Perrception Map (2016) ve Tomàs Saraceno’nun “Aeroscene 5,2m” (2016) isimli işlerinin yanı sıra Özge Önderoğlu Akkuyı, Emin Naci Akkuyu ve Murat Taşçıoğlu’nun Floral Sohbetler’i Cappadox çağdaş sanat programında yer alıyor. Sergide bu yıl son tarih 12 Haziran...