'Kuleli Askeri Lisesi kütüphane olsun'
İstanbul'un sembolü sayılan Kuleli Askeri Lisesi de kapatıldı. 'İstanbul kütüphanesi' olması için kampanya başlatıldı.
DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimi sonrası diğer askeri okullarla beraber kapatılan Kuleli Askeri Lisesi'nin tarihi binasının, İstanbul'un kütüphane ihtiyacını karşılamak üzere kullanılması için imza kampanyası başlatıldı. Change.org üzerinden başlatılan kampanyaya destek verenlerin sayısı şimdiden 1000'i geçti.
KULELİ'NİN 171 YILLIK TARİHİ
1845 yılında kurulan kurulan Kuleli Askeri Lisesi, 171 yıllık tarihinde aralarında genelkurmay başkanlarının da bulunduğu binlerce öğrenci yetiştirdi. Yavuz Sultan Selim döneminde şimdi Kuleli Askeri Lisesi'nin bulunduğu koru içerisinde yer alan manastır, yeniçerilere kışla olarak verilmiş, Bu kışla mevkii, Bostancıbaşı Odaları diye anılırken zamanla güzel ve süslü bir bahçe haline gelişinden Kuleli Bahçesi diye tanınmıştır. I. Süleyman padişah olunca bahçede yüksek bir kulesi bulunan dokuz katlı ve her katı fıskiyeli havuzlarla süslenen büyük bir kasır yaptırmıştır. III. Ahmed devrinde kule bahçesi ve etrafı has olarak kendisine verilmiştir. Bu dönemde Bizans devrinden kalan kule yıktırılmıştır. 1744 yılında Sadrazam Nevşehirli İbrahim Paşa’nın damadı Kaymak Mustafa Paşa tarafından sahilde bir mescit yaptırılmıştır. II. Mahmut (1808-1839) döneminde, Bostancıbaşı Odaları mevkiinde, yani okulun şimdi bulunduğu yerdeki bu kışla, Kuleli Askeri Lisesi’nin ilk yapısı olmuştur. Kuleli Askeri Lisesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun askeri reformlarına, 1.Dünya Savaşı ardından çöküşüne ve yüz yıla yaklaşan mazisiyle cumhuriyete tanıklık etmiştir. Bu köklü kurum, 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminin ardından çıkarılan kararnameyle kapatıldı.
'İSTANBUL' TEMALI KÜTÜPHANE
Change.org'da başlatılan imza kampanyasında, Kuleli'nin kültürel mirasına vurgu yapılarak, "İstanbul" temalı bir şehir kütüphanesine dönüştürülmesi arzusu dillendirildi. Kampanya metninde şu ifadeler yer aldı: "Kitap, her düşünce, inanç ve etnisiteden insanların ortak değeridir. Kuleli Askeri Lisesi de Osmanlı'dan bize intikâl etmiş önemli bir tarihi miras. Atalarımızın yadigârı olan bu güzel binanın sadece önünden geçebileceğimiz ve/veya dışından seyredebileceğimiz bir mekâna dönüştürülmesine şiddetle karşıyız. Bu mirasın her kesimin istifade edebileceği ortak bir zeminde kullanılması muvâfık olacaktır. En güzel zeminin de kitap ve kütüphane olduğunu düşünüyoruz... Böylece, eğitim amacıyla yapılmış olan Kuleli binasının inşaası tasavvuruyla da tezata düşülmeyecek, ecdâdın ruhu şâd edilecektir. Ayrıca, buranın kütüphane yapılması "kapatılması" gerekçesine uygun, yerinde bir mesaj olacak; kimsenin itirazına mahal bırakmayacaktır. Burada "İstanbul" temalı büyük bir şehir kütüphanesi kurulabilir.
BÂKİ, NEDİM, PİYER LOTİ...
16 yüzyıldan itibaren dünyada basılmış İstanbul'u anlatan eserlerin bir araya getirilerek kurulacak kütüphanede sunulması isteğini dile getiren imza metni, şöyle devam ediyor: "İstanbul, üç büyük medeniyetin (Roma, Bizans, Osmanlı) beşiği olmuş, dünya haritasında önemini hiç bir zaman yitirmemiş önemli bir merkezdir. Sayısız şair, edip, kültür, ilim ve devlet adamı burada yetişmiş; dünyanın her lisanında İstanbul'u anlatan kitaplar basılmıştır. Şimdi yapılması gereken, öncelikle 16. yüzyıldan beri dünya matbuatında basılmış İstanbul'u ve güzelliklerini anlatan o boy boy güzelim gravürlü kitapları; Osmanlıca eserleri, adı İstanbul'la anılır olmuş şair edip ve yazarlarımızın kitaplarını onlara yakışacak olan İstanbul'un bu güzel binasında bir araya getirmek ve umumun istifadesine sunmaktır.
İstanbul ahalisi olarak İstanbul'un en güzel yerindeki o muhteşem binada oturup Bâki, Nedim, Piyer Loti, Miss Pardoe, Yahya Kemal, Tanpınar, Orhan Veli, Nâzım Hikmet, Necip Fazıl okumak; koridorlarına asılmış gravür, resim, harita, fotoğraf ve kartpostallarda yaşayan, İstanbul'un yüzyıllara yayılmış güzelliklerini seyretmek istiyoruz..."