Patara'da Pers dönemi belgelendi
Patara kazılarının 28'inci yılında bulunan M.Ö. 5'inci yüzyıla ait at kabartması ile bölgedeki Pers dönemi ilk kez belgelendi.
DUVAR - Patara antik kentinde kazı çalışmaları 11 Temmuz'da başladı. Bu yılki kazılarda bulunan M.Ö. 5'inci yüzyıla ait at kabartması ise bölgedeki Pers döneminin kanıtı netiliği taşıyor.
Prof. Dr. Fahri Işık tarafından 1988 yılında başlatılan Patara antik kentindeki kazı çalışmaları, 28'inci yılında. Yerli ve yabancı 48 bilim insanı ve arkeologdan oluşan kazı heyetinin çalışmalarında 7 öğrenci ve 16 işçi de görev alıyor.
Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık tarafından sürdürülen çalışmalar bazilikada devam ederken, konservasyon/restorasyon çalışmaları da sürüyor. Noel Baba'nın Pataralı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. İşkan Işık, kentte bugüne kadar 13 kilisenin tespit edildiğini ve bunların büyük kısmının Hristiyanlık inancının Anadolu'da yaygınlaşmaya başladığı erken dönemlerin yapıları olduğunu belirtti.
HEYECAN YARATAN AT KABARTMASI
Prof. Dr. Işık, bu sezon yürütülen çalışmalarda Likya'nın en erken ve büyük birkaç Hıristiyanlık yapısından biri olan bazilikada çok sayıda sütun ve mimari parçanın bütünlenerek yerlerine konulduğunu belirterek, bazilika kazısında ele geçen M.Ö 5'inci yüzyıla ait küçük bir at kabartmasının ise heyecan yarattığını söyledi.
Bir yapıya ait olan at kabartması ile Patara'da Pers Dönemi'nin ilk kez belgelendiğini aktaran Prof. Dr. Havva İşkan Işık, buluntunun özellikle Kıyı Likya'nın tarihi açısından önem taşıdığını kaydetti. Prof. Dr. Işık, “At kabartmasının üzerinde eyer değil, Pers atlarına özgü örtü var. Buluntunun bir Pers kabartması olduğunu, bu örtüden anladık. Bir tören yürüyüşünü betimliyor olmalı. Bu at kabartmasıyla Patara'nın tarihindeki çok önemli bir boşluk dolmuş oluyor" diye konuştu.
TAMAMI OKUNABİLECEK
Prof. Dr. Işık, çalışmalarda ortaya çıkarılan diğer önemli buluntunun bazilikanın bir taş bloğu üzerinde tespit edilen kırmızı boya ile yazılmış yazıt olduğunu sözlerine ekledi. Prof. Dr. Işık, “Bu yazıt bir yapı bloğunun üzerinde birkaç harfi ile görünüyordu. Üzerindeki sıvayı kaldırdık. M.S. 5. yüzyılda kilisenin ilk yapıldığı zamana ait bir yazıt. Daha önceki yıllarda da bazı kiliselerde birkaç boyalı yazıt tespit edilmişti, ancak çok silik durumdaydılar. Şimdi bu yazıtın tamamını okuyabilecek duruma getiriyoruz" dedi.(DHA)