Yeşilçam tadında diziler

Yeşilçam filmlerini sevdiğimiz gibi sevdik 90’lı yıllarda ekranlara gelen yerli dizileri. Usta sinemacıları bir araya getiren o dizileri şimdi tam anlamıyla mumla arar olduk...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bugünkü dizilerde göremediğimiz her şey vardı onlarda: Geçim derdi, okul harçlığı, akşam atılacak iki tek, büyük emek isteyen aşklar, dayanışma, taşradan gelen ya da taşraya giden memurlar, sokak satıcıları, babalar, amcalar, ablalar, yeğenler... Velhasıl hayatı kucaklayan dizilerdi onlar. Daha samimi daha sahiciydiler. Koca bir aileyi ağız dolusu güldürür, bazen de dibine kadar hüznü yaşatırlardı.

Bizimkiler, Süper Baba, Şehnaz Tango, Yazlıkçılar, İkinci Bahar...

Diziler de adlarına benzerdi. Önce o adlar değişti, tabii beraberinde öyküler. Tıpkı oyuncu yüzlerinin ya da Türkiye politik ikliminin değişimi gibi.

Özal'la başlayan, Tansu Çiller'li koalisyon hükümetleriyle devam eden ve AK Parti'yle şimdiki halini alan siyaset arenasının kenarında çekilen dizilerin içeriği, yüzleri, dili de değişiyordu.

Bizimkiler'in Şükrü'sü, Baykuş Cemil'i ve diğerleri yavaş yavaş bu arenadan siliniyor onların yerini Polat Alemdar'lı Kurtlar Vadisi'den Defne ve Ömer'in Kiralık Aşk'ına kadar pek çok yapım dolduruyordu. Bu sürecin dışına savrulan diziler de oluyordu elbette; Çemberimde Gül Oya, Suskunlar, Leyla ile Mecnun bunlardan bazılarıydı. Ama hiçbir şey Yeşilçam filmleri tadında çekilen dizilerin yerini tutmuyordu.

Tekrarları bile reyting rekorları kıran Yeşilçam tadındaki o dizilerden bazılarını sizler için derledik:

BİZİMKİLER

Yeşilçam'ın en sevilen filmlerinden 1976 tarihli Kapıcılar Kralı filminin senaryosunu yazan Umur Bugay, yıllar sonra Bizimkiler için bu filmdeki karakterleri yeniden yazdı. Bir apartmanda yaşayan ailelerin kendi aralarında ve çevreleriyle yaşadıkları ilişkileri komik bir dille anlatan dizinin ilk sezonlarındaki hikayesi Şükrü'nün çekirdek ailesi, akrabaları ve apartmanda bulunan birkaç karakter etrafında geçti. Zaman içinde birçok değişim geçiren dizinin her bölümü Şükrü'nün oğlu Ali'nin o bölüm hakkında anlattıklarıyla biterdi. Yani aslında, Bizimkiler dizisi hep Ali'nin anlattıklarından izlenirdi.

SÜPER BABA

Yine Yeşilçam’ın usta isimlerinin dayanışma içinde olduğu bir dizi. Yönetmen koltuğunda Kartal Tibet, Osman Sınav, Orhan Oğuz gibi isimler oturuyor. Şarkı sözlerinde dahi Yavuz Turgul, Muharrem Buhara, Osman Sınav ve Cengiz Onural’ın imzalarını görüyoruz. Senaryoyu Sulhi Dölek, Yavuz Turgul’la beraber kaleme alıyor. Oyuncu kadrosunda Şevket Altuğ, Sümer Tilmaç Sevinç Erbulak ve Jülide Kural gibi isimlerin olduğu dizide üç çocuklu boşanmış bir baba olan Fikret Aksu'nun namı diğer Fiko'nun çocuklarıyla olan ilişkileri ve aşkları anlatılıyor.

ŞEHNAZ TANGO

Başrollerini Perran Kutman ve Erdal Özyağcılar'ın paylaştığı dizi, ayakları yere basan, son derece ciddi bir kadın olan Şehnaz ile onun bulutlarda dolaşan "Tango" lakaplı eski kocası Muhsin arasında yaşanan bazen komik, bazen de hüzünlü aşk öyküsünü anlatıyor. Dizide bu ikiliye Füsun Demirel, Alev Sezer, Gülen Karaman ve Serra Yılmaz eşlik ediyordu. Şehnaz Tango’nun yönetmen koltuğunda oturan isimler arasında Semih Kaplanoğlu da bulunuyor. Kaplanoğlu 2010 Altın Ayı ödülünü kazanmıştı.

YAZLIKÇILAR

Kadrosu daha çok Bizimkiler dizisinin oyuncularından oluşan Yazlıkçılar’ın senaryosu da Yeşilçam’ın usta kalemlerinden Umur Bugay’a aitti. Çekimleri Ören'de yapılan dizinin yönetmen koltuğundaysa Yalçın Yelence oturuyordu. Dizide bir tatil beldesindeki yaz tatillerini geçiren çeşitli kesimden insanların tatil serüvenleri anlatılıyordu.

İKİNCİ BAHAR

Kadrosunun neredeyse tamamı Yeşilçam’ın en bilinen isimlerinden oluşan bu dizi de izlenme rekorları kırmış, aynı zamanda hem dizi hem de sinema sektörüne yeni isimler kazandırmıştı. Senaryosunu Sulhi Dölek'in yazdığı, Uğur Yücel, Orhan Oğuz ve Türkan Derya'nın yönettiği dizide Gaziantepli kebap üstadı Ali Haydar (Şener Şen) ile iki çocuklu dul bir kadın olan Hanım (Türkân Şoray)’ın hikayesi anlatılıyordu. Her türlü zorluk içinde işte ve aşkta ‘İkinci Bahar’ı yaşamaya çalışanların mücadelesi tam anlamıyla izleyicileri ekrana kilitliyordu.

Yeni sezonun yeni dizileriYeni sezonun yeni dizileri

Etiketler yeşilçam diziler