TYS'nin kapısı söküldü

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Kültür Bakanlığının sözleşmeyi tek taraflı iptal etmesiyle odasına kilit vurdu. Yüzyıllık birikimi hapsolan TYS, halka duyarlılık çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  ‘Onarım’ gerekçesiyle TYS merkez odasının kapısı sökülüp yerine duvar örüldü.

Evrensel'in haberine göre 1995 yılında Kültür Bakanlığından sözleşmeyle odayı kullanım hakkını alan TYS, Bakanlığın sözleşmeyi tek taraflı iptal etmesi ve kapıya kilit vurulmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. TYS’nin 42 yıllık dil-kültür birikiminin tutsak edildiğini belirtildiği açıklamada sendikanın Bakanlıktan yeni yer isteğinin de karşılıksız kaldığı ifade edildiği açıklamada şunlar kaydedildi:

"Şimdiyse TYS'nin neredeyse yarım yüzyıllık birikimi, 'hapsedilmiş oda'da çuvallar, kutular içinde beklemektedir. Odaya açılacak yeni bir kapıyla arşiv, başka bir yere alınacaktır kuşkusuz ama bir ülkenin yakın tarihine tanıklık etmiş bir yazar kuruluşuna yapılan bu eziyet, bu haksızlık anlaşılır gibi değildir. Kamuoyuna yansıdığı kadarıyla, Yıldız Sarayı'nın da Cumhurbaşkanlığına verildiğini biliyoruz. Bunun için Saray'ın çevresindeki binalar emirle, kararla boşaltılmaktadır. TYS'nin dilini, birikimini tutsaklaştırmak, ülkenin yazı geleneğini silmektir. Bu yaralayıcı, aşağılayıcı tutumun yalnızca yazarlara değil, halkımıza da yönelik olduğunu düşünüyoruz. Bunun için halkımızı ve kamuoyunu TYS'nin yanında olmaya çağırıyoruz."