İstanbul tasarımla buluşuyor
3'üncü İstanbul Tasarım Bienali yarın kapılarını açıyor. Sanatseverleri tasarım temalı birbirinden farklı etkinlikler bekliyor.
DUVAR - Tasarım bu aralar yeni sergilerin ana konusu. Üçüncü İstanbul Tararım Bienali'nin açılması ve bienale paralel olarak gerçekleştirilen sergiler vesilesiyle tasarım gündeme girdi. Ayrıca bu sene ilk kez gerçekleştirilen Türkiye Tasarım Haftası da bu sürece eklendi. Bu hafta açılan sergilerden bir seçki sunuyoruz.
İNSAN VE TASARIM
İstanbul Kültür Sanat Vakfı gerçekleştirilen 3'üncü İstanbul Tasarım Bienali, 22 Ekim’de kapılarını ücretsiz olarak ziyaretçilerine açıyor. “Biz İnsan Mıyız? : Türümüzün Tasarımı: 2 saniye, 2 gün, 2 yıl, 200 yıl, 200.000 yıl” başlığı altında 'insan' ve 'tasarım' arasındaki ilişkiye odaklanan bienal 20 Kasım’a kadar devam edecek. Bienal’de 13 ülkeden tasarımcı, mimar, sanatçı, tarihçi, arkeolog, nörolog ve bilim insanının 70’in üzerindeki projesi 5 farklı mekânda sergilenecek. Bienalin bu yılki sergi mekânları Karaköy’deki Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Studio-X İstanbul ve DEPO, Bomonti’de yer alan Alt Sanat Mekanı ve girişin müze biletiyle yapılacağı İstanbul Arkeoloji Müzeleri.
Her şeyin tasarlandığı bir devirde, artık 'iyi tasarım' olgusuna sığınmadan tasarımın yeni baştan tasarlanması gerektiği fikrinden yola çıkacak 3. İstanbul Tasarım Bienali sergileri, Bedeni Tasarlamak, Gezegeni Tasarlamak, Yaşamı Tasarlamak ve Zamanı Tasarlamak olmak üzere 4 farklı proje 'küme'sinden oluşacak. Bienalin bu yılki küratörleri Princeton Üniversitesi’nde Medya ve Modernite Programı’nın kurucu direktörü, mimarlık tarihçisi ve kuramcı Beatriz Colomina ile Columbia Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Onursal Dekanı, mimarlık tarihçisi, kuramcı ve eleştirmen Mark Wigley.
TÜRKİYE TASARIM HAFTASI YOLA ÇIKTI
Bu sene ilki gerçekleştirilecek olan‘’Türkiye Tasarım Haftası’’ süresince endüstriyel tasarım, moda tasarımı ve görsel iletişim tasarımı gibi tasarımı içeren birçok alanda dünyaca ünlü isimlerin, üniversitelerin, tasarım okullarının, sanayici ve akademisyenlerin katılımının yanı sıra paneller, konferanslar ve workshoplar düzenlenecek. Türkiye Tasarım Haftası; yıl içinde düzenlenen tasarım yarışmalarının finalistlerinin ürün ve projelerinin sergi ve defileleri, dünyanın prestijli tasarım yarışmalarında ödül kazanan Türk tasarımları ile tasarım merkezleri ve tasarım ofislerinin ulusal/uluslararası proje sergileri ve ülkelerin özel katılımı ile zenginleştirilecek.
İSTANBUL MODERN'DE IŞIK YORUMLARI
TEPTA Aydınlatma, 25'inci yılının onuruna düzenlediği ve İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde 19 Ekim tarihinden itibaren izleyicilere buluşan “Gündüz, Işık, Gece”sergisi kapsamında, farklı mimar ve tasarımcıların “ışık” alanındaki yorumlarını sunuyor. Küratörlüğünü Alman tasarımcı Ulrike Brandi’nin üstlendiği ve hazırlıkları yaklaşık bir yıldır devam eden “Gündüz, Işık, Gece" başlıklı ışık sergisi için alanında önde gelen mimar, sanatçı ve tasarımcılar davet edildi; kendilerinden özel tasarımlar hazırlamaları istendi. Sergide Refik Anadol, Emre Arolat, William Brand, Murat Tabanlıoğlu ve Bilgehan Şenel'in işleri yer alıyor.
PARTİ LOGOLARI YENİDEN YORUMLANIYOR
Ali Cabbar’ın yeni sergisi “Tipsiz”, Temmuz’daki başarısız darbe girişiminin ardından Türkiye’nin demokratik yapısını esprili bir bakış açısıyla sorguluyor. Sanatçı, siyasi parti amblemlerini ve seçim afişlerini yeniden yaratarak ülkenin 70 yıla yayılan demokrasi serüveniyle bugünü arasında paralellik kuruyor. Sergi, Cabbar’ın tuval üzerine akrilik çalıştığı 50 siyasi parti logosu ve kağıt üzerine pastelle gerçekleştirdiği seçim afişlerinin yer aldığı yerleştirmeden oluşuyor.
RAFET ARSLAN VERSUS'TA
Versus Art Project sanatçı Rafet Arslan’ın Kör Bakış adlı sergisine yer veriyor. Çalışmalarını estetik olduğu kadar düşünsel düzlem üzerine de yerleştiren Rafet Arslan yeni işlerinden oluşan sergisinde kolaj, asamblaj, mekan düzenlemesi,video, tuval üzerine akrilik boya gibi farklı teknikleri bir arada kullanarak, uygarlığın varoluşu ve kırılganlığı hakkında derlediği hikayeleri plastikleştiriyor.
ANAMED'DE KARA SURLARI
Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), İstanbul’un kültürel mirasına dikkat çeken yeni bir sergiye ev sahipliği yapıyor. ANAMED’in “ÇEPERDE, İstanbul Kara Suları” sergisinde, 5'inci yüzyılda İmparator II. Theodosios döneminde inşa edilen ve kente karakterini veren Kara Surları konu ediliyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan surlar ile yakın çevrelerinin incelendiği sergi, 2 Ocak tarihine kadar ziyaret edilebilecek. Küratörlüğünü Anadolu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Figen Kıvılcım Çorakbaş’ın, tasarımını ise Yeşim Demir Proehl’in yaptığı sergide, 1600 yıllık tarihi boyunca kentin izlerini taşıyan çok katmanlı kültürel peyzaj gözler önüne seriliyor.