Hayali, Aristoteles heykelini bulmak
Çanakkale'de yürütülen bu yılki kazılarda, antik kaynaklarda bahsedilen ancak bugüne kadar izine rastlanamayan Han kompleksi gün yüzüne çıkarıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, en büyük hayalinin Aristoteles'in Assos'taki yaşamına ilişkin yazıt ya da heykel gibi bir kanıt bulmak olduğunu söyledi.
DUVAR - Behramkale Köyü'ndeki Assos Antik Kenti kazılarına 10 yıldır başkanlık yapan Prof. Dr. Nurettin Arslan, ortaya çıkarılan hanın bulunduğu alanda açıklamalarda bulundu.
Arslan şöyle konuştu: "Kompleksin kendine ait fırını, mutfağı, sarnıçları var. Buraya gelenlerin bütün ihtiyacını karşılıyor. Aynı zamanda da gelen insanların ibadetlerini yapması için mescit dediğimiz şapel de burada mevcut. O yüzden antik kaynaklarda, böyle bir yapının sözü ediliyor. Bizans dönemindeki antik kaynaklar han konusunda bilgiler veriyor. Ancak hiçbirisi böyle bir yapıyı tanımlamamış ve arkeolojik kazılarda belirlenmemiş. O yüzden de bizim bulduğumuz yapı, tabi ki doğru tanımlama yaptıysak, eğer yanılmadıysak, bu hanın nasıl olduğunu, nasıl işletildiğini, hangi mekanlardan oluştuğunu, bu mekanların hangi amaçlar için kullanıldığını buluntular sayesinde aydınlatabileceğiz. Örneğin odada birden fazla mermer masanın ele geçmesi burada insanların yemek yediğini gösteriyor. Küçük şapel ise insanların dini ibadetlerini yaptığını gösteriyor. Yine birden fazla sarnıç ve kuyuları var. Mutfak kısmı gibi bölümler var. Bunun dışında da insanların konakladıkları çok sayıda birbirine bağlanmış mekanlardan meydana geliyor. Ama hiçbir arkeolojik kazıda böyle bir yapı tespit edilememiştir. O yüzden, ilk defa Bizans Dönemi'ne ait 'Han' dediğimiz bir yapıyı burada ortaya çıkardığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz. İlk örneklerinden bir tanesi."
ÖNÜMÜZDEKİ YILLARIN HEDEFİ
Her arkeologun bir hayali bulunduğunu, kendi hayalinin de önemli bir şahsiyet olan Aristoteles'in Assos Antik Kentinde yaşamına ilişkin yazıt ya da heykel gibi bir kanıt bulmak olduğunu anlatan Arslan, "Böyle bir iz bulursak bizim için mucizevi bir şey olacak. Ama bunun dışında uzun vadeli projelerin bir tanesi restorasyon projeleri. Özellikle, Gimnazyum. Anadolu'nun en iyi korunmuş Helenistik dönemi Gimnazyumlarından bir tanesi. Büyük bir yapı. Önümüzdeki yıllar tabii ki bu yapıyı ortaya çıkartmak istiyoruz. Burası sadece erkek çocukların 6 yaşından itibaren eğitim gördüğü bir kurum" dedi.(DHA)