'130 sayfa senaryoyu altı günde çek dediler!'

Yayından kaldırılan Rüzgarın Kalbi dizisinin yardımcı yönetmeni Murat Uraz, Duvar'a konuştu. Yaşadıkları mağduriyetin görünenden çok daha derin olduğunu anlatan Uraz, henüz haklarını da alamadıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Televizyon kanallarının reyting savaşı pek çok dizinin de ömrünü belirlemeye devam ediyor. Süreler uzadıkça uzuyor, günler değiştiriliyor; senaryo ve oyuncular üzerinden rekabet, ilgili ilgisiz pek çok kişinin yaşamını sarsmayı sürdürüyor. Sektöre yeni başlayanlar kadar ustalar da böylesi bir tablonun 'aktörü' olmaktan rahatsız. Kaldı ki bu rahatsızlık çeşitli şekillerde, defalarca dile getirildi ama çözüme yönelik atılan tüm adımlar zayıf kalıyor. Bu minvalde setlerde huzursuzluk her geçen gün artıyor. Zira, pek çok çalışan yaptıkları işin “her an yayından kaldırılabileceği” korkusuyla sete gidiyor.

Geçtiğimiz günlerde ekrana veda eden Rüzgarın Kalbi ekibi de benzer bir sürecin mağduru oldu. Televizyon izleyicisinin beğenerek takip ettiği dizinin önce yayın günü değiştirildi. Muhtemelen buna bağlı olarak reytingi düştü. Kısa bir süre sonra da yayından kaldırıldı. Böylece çekimleri Foça'da yapılan dizinin yaklaşık 80 çalışanı işinden oldu. Tüm bu süreci dizinin yardımcı yönetmeni Murat Uraz'la konuştuk.

Uraz, “Kanal cumartesi için beklediği reytingin altında kaldığını söyledi. Ama ben kişisel olarak yayın planlamalarındaki plansızlıktan kaynaklandığını düşünüyorum. Başka yapım firmalarına verilmiş sözler, yayın tarihi alamamış hazırda çekilmiş bekletilen işler vardı...” dedi.

Uraz şunları anlattı:

'SİSTEMİ BEŞ KANAL BELİRLİYOR'

muraturaz Murat Uraz

“İşin yapılış şekli gayr-i ciddi olunca insanın aklına keyfi olduğu geliyor direk olarak. Sektörde sistem genel olarak beş kanal üzerinden yürüyor. Bu beş kanalın tüm isteklerini yerine getirmek zorundasınız eğer güçlü bir yapımcı değilseniz. Düşünün diziye final bile yaptırılmadı. Hikayenin bir şekilde bağlanması bile umursanmadı. Ki bu ilk kez de yapılmıyor sektörde. Bizim yaşadığımız mağduriyet evet. Ama diziyi izleyen de bir kitle var. İnsanlar takip ettikleri dizinin 'zorunlu da olsa' finalini izlemeyi hak etmiyorlar mı? Bu en basit tabiriyle 'saygısızlık'. Bize denildi ki 'size güveniyoruz, pazartesi sizden çok umutluyuz' Pazartesiye alınma haberi gelir gelmez, ekip olarak bunu dizinin yayından kaldırılma altyapısının hazırlanması olarak gördük zaten. Çünkü sektörde yazılı olmayan kurallar bunu söyler. Aksini hiç yaşamadık. En iyi niyetlilerimiz bile 13'te final yaptırırlar dedi. İtiraf edeyim dokuzuncu bölüm beklediğimizden erken oldu. Bu kanalın gün değişiminde ki amacını açık eden bir hamle bence.”

İTİRAZ HAKKI

“Nereye ve kime itiraz edeceksin ki? Çalışan olarak muhatabımız yok. İnsanlar bas bas bağırıyor. Ölüyoruz diyor. 20 saatin üzerinde aralıksız çalıştırılıyoruz diyor. Doğru dürüst yemek yiyemiyoruz. Ailemizi göremiyoruz diyor. Sigortalar yatırılmıyor, yatırılsa da eksik yatırılıyor diyor. Paramızı düzenli alamıyoruz diyor. Diyor da diyor. Duyan umursayan yok. Üç dört yıl öncesinde dizi sürelerinin 90 dakika olmasına karşı eylemler yapıldı. Sonuç ne? 180 dakika bölüm yayınlayan dizi var şu an. Bizden her hafta 140 dakika isteniyordu. 130 sayfa senaryo geldi her hafta önüme. Altı günde çek dendi. Gittikçe daha kötüye gidiyor demek istediğim.”

'BU İLK DEĞİL!'

“Dört aydır bu işe emek sarf eden insanların, maddi manevi sabırları, birkaç kanal yöneticisinin masa başı kahve sohbetleri sırasında, (planlamaları demiyorum, planlama kapasitesi olan insanlar olduklarını düşünmüyorum) aldıkları kararla ziyan oldu gitti. Daha nasıl anlatılabilir ki? Yaptığın iş başarısız olsa anlamakta zorlanmam. Kaç hafta birinci gelmiş reyting sıralamasında. Bu kadar kolay vazgeçilir mi? Demek ki başka durumlar var. Samimi değilsin.” Daha önce de benzer sıkıntılar yaşadım tabii ki. Herkes yaşadı. Yaşamayan da yaşayacak. Bir gün gerçekten vicdan sahibi insanlar bu işleri yönetene kadar bunlar olacak malesef.”

'ÖDEME AÇIKLAMASI YAPILMADI'

“Kanal ödeme sistemi çalışanların aleyhine işliyor tahmin edildiği gibi. FOX'un benim bildiğim yayından sonra 90 gün kuralı var. 90 gün sonra yatırıyor yapımcının parasını. Yapımcı da parasızsa ve kanaldan gelen parayı beklerse ekip ödemesi için, haliyle ekip ödemeleri sıkıntılı oluyor. İçerde ödemelerimiz kaldı haliyle. Ne zaman ödeneceğine dair bir açıklama yok henüz ben de bekliyorum... İşin kötü durumu, bizi böyle olaylara öyle alıştırdılar ki, varsa da bir hakkımız aramak aklımıza gelmiyor. Arasak da sonuç alacağımızı düşünmüyorum.”

Sette son durum: Bütün dizi işten atıldı!Sette son durum: Bütün dizi işten atıldı!