TYS: Düşlerimizle, kalemlerimizle onların yanındayız

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Evrensel Kültür dergisi ile Cumhuriyet gazete

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TYS, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan iki yeni Kanun Hükmünde Kararname kapatılan 25 yıllık kültür sanat dergisi Evrensel Kültür ile yönetici ve yazarları gözaltına alınan Cumhuriyet gazetesi baskını için bir yayınladı.

Açıklamada şöyle denildi:

"İnsanlığın evrensel barış düşünü 25 yıldır şiirlerle, öykülerle, resimlerle, yontularla ışıtan Evrensel Kültür dergisi de karanlığın hışmına uğradı.

Bir kültür dergisi olağanüstü hal yasalarıyla kapatıldı.

Bu olağan dışı baskı gösteriyor ki egemenler insanın, insanlığın özgürlükçü düşlerinden korkuyorlar. Bunun için saldırıyorlar. Aydınlığı karanlıkla boğmak için...

Bu karanlığın Evrensel Kültür dergisinin üzerine çökmesinin ardından, neredeyse yüz yıllık bir “kültür geleneği”ni, Cumhuriyet gazetesini sarması, gazetenin aydınlarını gözaltına alması, bu korkunun daha da büyüdüğünü gösteriyor.

Ancak bilinmelidir ki gücünü korkuyla bileyen hiçbir iktidar; bilimin, kültürün, sanatın aydınlık, evrensel, barışçıl düşlerini asla yok edemez.

İnsanlık tarihi göstermiştir ki kazanan, insanlığın mutlu, eşit, ışıklı geleceği için sanatla, bilimle, kültürle direnen aydınlar olmuştur.

Buna inanıyoruz.

Evrensel Kültür dergisi ve Cumhuriyet gazetesi yazarları yalnız değildir.

Düşlerimizle, kalemlerimizle onların yanındayız.

Bu ülkenin yüz akı iki kuruma ve basın özgürlüğü için savaşım veren dergilere, gazetelere, görsel yayın kuruluşlarına yapılan saldırıları kınıyoruz."