Mithat Alam hayatını kaybetti
Mithat Alam Film Merkezi'ne adını veren sinefil Mithat Alam, hayatını kaybetti. Alam, geçtiğimiz günlerde ödüle layık görülmüştü.
DUVAR - Boğaziçi Üniversitesi’nde binlerce filmlik arşivi olan, film gösterimleri düzenleyen, sertifika programları başlatan ve kısa filmler çekilmesine yardımcı olan, kendi adını verdiği ‘Mithat Alam Film Merkezi’nin kurucusu Mithat Alam, hayatını kaybetti.
YÖNETMENLER, MİTHAT ALAM’I ANLATIYOR
Hürriyet'in haberine göre, Türkiye'nin önemli yönetmenleri Mithat Alam'ın ardından şunları söyledi:
Reha Erdem: Sinemayı sevdiren adam
Mithat Bey sadece Sinemayı Seven Adam değil sinemayı sevdiren adamdır. Mithat Bey sadece Sinemayı Seven Adam değil, bizimki dahil kaç kuşak sinemacının yetişmesine ve filmlerine büyük katkısı olmuş ve olmaya devam edecek adamdır. Mithat Bey sadece Sinemayı Seven Adam değil sanatı, hayatı, aşkı seven adamdır. Mithat Bey sadece Sinemayı Seven Adam değil, sinemayı sevse de sevmese de benim dünya şahanesi arkadaşımdır.
Tayfun Pirselimoğlu: İyi kalmak hâlâ mümkün
Mithat Alam’ı hep bir çölün ortasında sonu gelmez bir seansla film gösteren görkemli bir sinemanın yegâne seyircisi olarak tahayyül ediyor olmamı da onun müstehzi fantazmasından ödünç aldığımı teslim etmem gerek.
Şahsen ona borçlu olduğum daha pek çok şey var ama galiba en kıymetlisi ‘iyi’ kalmanın hâlâ mümkün olduğunu, ihtimallerin hiç tükenmeyeceğini bana hep hatırlatıyor olması.
Emin Alper: Ya burada olmasaydı?
Mithat Alam deyince aklıma hep Frank Capra’nın ‘It’s a Wonderful Life’ adlı filmi gelir. 1946 yılı yapımı bu filmde Capra umutsuzluğa kapılarak intihar etmek isteyen George Bailey’e yardım etmekle görevli bir meleğin yeryüzüne inişini anlatır. Melek, Bailey’i, hiç yaşamamamış olduğu hayali bir kasabada yolculuğa çıkarır: Tatsız, tuzsuz, hırçın, yıkık dökük bir yerdir bu. Mithat Alam olmasaydı Boğaziçi Üniversitesi ve Türkiye Sineması nasıl olacak idiyse öyle bir yer...
Sinemanın emektarlarına onur ödülü
MİTHAT ALAM FİLM MERKEZİ HAKKINDA
Aralık 1999’da Mithat Alam’ın özel bağışı ile Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde kurulan Mithat Alam Film Merkezi, üniversitenin Güney Kampüs’ünde yer almaktadır. Merkez’in temel misyonu, sinema bölümü bulunmayan Boğaziçi Üniversitesi’nde, sinemaya ilgi duyan öğrencilere kendilerini geliştirebilecekleri bir ortam yaratmak ve fikir aşamasından üretim aşamasına kadar sinemanın farklı alanlarında öğrencilerin yürütecekleri çalışmalara destek olmaktır.
Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi tümüyle bu amaçlara hizmet edecek şekilde tasarlanmıştır. Merkezin ana binası, öğretim dönemi boyunca film gösterimlerinin, söyleşi, panel ve sunumların gerçekleştirildiği 61 kişilik Sinema Salonu; evlerinde film izleme olanağı olmayan veya yurtta kalan öğrencilere istedikleri filmi izleyebilmeleri olanağını sunan Film İzleme Odası; araştırmacıların ve sinemaseverlerin Merkez’in referans kütüphanesinden yararlanabileceği, öğrencilerin etkinlikler öncesi ve sonrasında ya da boş vakitlerinde sinema üzerine sohbet edebilecekleri bir buluşma noktası olan Sinefil Odası; Türkiye’nin sayılı film arşivlerinden birini gerekli teknik koşullara uygun olarak barındıran ve öğrencilerin erişimine sunan Arşiv Odası’ndan oluşmaktadır.
Yine üniversitenin Güney Kampüs’ünde yer alan Natuk Birkan Binası’nda ise, öğrencilere filmlerini bilgisayarda montajlama fırsatı sunan Kurgu Odası ve merkezin yayınlarından biri olan Altyazı Aylık Sinema Dergisi’nin hazırlandığı ofis yer almaktadır.