Hititlerin barışı Paris'e gitti

Hattuşa, 30 yıl önce UNESCO Dünya Miras Alanı listesine girmişti. Paris'te 'Hattuşa' Konferansı düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hitit Başkenti Hattuşa’nın UNESCO Dünya Mirası listesine yazılımın 30. yıldönümü vesilesiyle Paris Champs-Elysees caddesindeki Kültür Bakanlığı Kültür ve Tanıtım Müşavirliğinde "Hitit başkenti Hattuşa" adlı konferans düzenlendi.

Paris Kültür ve Tanıtma Müşavirliğinde düzenlenen "Hitit başkenti Hattuşa" adlı konferansa Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi,  Ahmet Altay Cengizer, OECD Daimi Temsilcisi Büyükelçi Erdem Başçı, Başkonsolos Emre Kadıoğlu, Turizm Kültür Müşaviri Serra Aytun ve çok sayıda davetli katıldı.

DÜNYANIN İLK BARIŞININ ADRESİ

Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa ve Turizm Kültür Müşaviri Serra Aytun konuşma yaptı.

AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, 30 yıldır UNESCO dünya kültür mirası listesinde olan Hattuşa'yı bütün dünyada tanıttıkların belirterek "Hattuşa'nın dünya mirası listesine girişinin 30. yılı etkinliklerimizin finalini bu kültür cennetinde yapmaya karar verdik. Biz bir yıldır düzenlediğimiz kutlamalarla farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz." dedi.

Kurt, Hattuşa’da Dünyanın ilk barış anlaşması olduğuna dikkat çekti ve ”Bu barış anlaşmasında da kadınla erkek bir arada barış anlaşması imzalamış. Yıllar sonra biz dünyada kadın erkek fırsat eşitliği tartışıyoruz parlamentolarda. Bununla ilgili söylemler geliştiriyoruz. Bir şeyler anlatmaya çalışıyoruz ama bu zaten yapılmış” dedi.

BENİ TANIYOR MUSUNUZ?

Hititolog Hatice Gonnet Bagana, tarafından "Hitit başkenti Hattuşa'', ve Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Mehmet Kalpaklı, tarafından sunulan "Ben, Anadolu'yum. Beni tanıyor musunuz?"başlıklı Anadolu'nun kültürel miras üzerinde bir tarihsel yaklaşım konferansı verildi.

Konferans sonrası Türk mutfağının yer aldığı bir kokteyl ile son buldu.

hattusa Hattuşa Kalesi.

AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, "Paris’teyiz, dünyanın merkezi Çorum’dan Hitit Uygarlığının başkenti Çorum’dan selam getirdik. Hattuşaş’ın UNESCO Dünya Miras alanı olarak kaydoluşunun otuzuncu yılı etkinlikleri çerçevesinde Türkiye’de bir çok etkinlik yapıldı. O etkinlikleri taçlandırmak adına Paris’teyiz. Çünkü Paris bir kültür şehri. Burayız çünkü kültürde ,sanattan anlayanlarla birlikte burada tekrar Hattuşa’yı taçlandırmak istiyoruz.

Neyiz, ne yapıyoruz, kimleri bekliyoruz, kimlerle beraber olmak istiyoruz. Benim açımdan Kadeş gibi bir barış anlaşmasının dünyanın ilk barış anlaşmasının da bir kadınla erkeğin Hitit devletini temsilen imza atmasını yani kadınla erkeğin eşit olduğu şehrin benim şehrim olmasından dolayı mutluyum. Çorum milletvekili olmaktan da gurur duyuyorum. Ülkemi, kültürümü, arkadaşlarımı temsilen buradayım. Herkesi Çorum’a Hattuşa’ya Türkiye’ye Barışın kenti Kadeş’e Kadeşin kenti Boğaz kale’ye bekliyoruz" dedi.

Tarihte bilinen ilk yazılı antlaşma olan Kadeş Antlaşması'nın da imzalandığı Hattuşa şehri 1986 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girmişti. Boğazköy Hitit çivi yazılı tabletleri de 2001 yılında, UNESCO Dünya Bellek Siciline tescil edilmişti. (PARİS/DHA)