Yeni yılın ilk sergileri

Sanat kurumları yeni yıla güçlü sergilerle girdiler. İstanbul'daki önemli sergilerden bir seçki sunuyoruz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi, 2016’nın son sergisinde Amerika doğumlu, Güney Afrikalı sanatçı Roger Ballen’ı bir retrospektifle konuk ediyor. Çağdaş fotoğraf sanatının en sıradışı ve üretken fotoğrafçılarından olan Ballen’ın sergisi, sanatçının 1980’lerden günümüze yaptığı üretimlerin izini sürüyor. Küratörlüğünü Demet Yıldız’ın yaptığı sergi; “Dorps”, “Platteland”, “Yabanülke”, “Gölge Oda”, “Misafirhane”, “Kuş Sığınağı” ve “Hayaletler Tiyatrosu” serilerinden bir seçki ve bir de “Ballenesk Oda” adlı yerleştirmeden oluşuyor.

BStart'TAN SANAT ÜRETİMİNE DESTEK

BStart’ın gerçekleştirdiği açık çağrı sonucunda üretim fonu desteği kazanan Ali Miharbi, Berat Işık, Buse Aktaş ve Merve Ertufan’ı ilk kez bir araya getirecek “oyun, özgürlüktür” sergisi 10 Ocak tarihine kadar bomontiada’da. İstanbul Bağımsız Sanat Derneği (BStart) ile ilk sene, Emre Baykal, İnci Eviner, Mari Spirito ve Övül Durmuşoğlu’ndan oluşan jürinin işbirliği sonucunda yüzü aşkın başvuru arasından seçilen dört proje Derya Yücel küratörlüğünde biraraya geldi. Sergi, “oyun, özgürlüktür” başlığı altında farklı metotlar izleyen birbirinden bağımsız projeleri bir araya getirerek oyun kavramının doğasından ve sanatla olan bağından yola çıkıyor.

tetetet

EVREN EROL'DAN AKLIN YARATTIKLARI

Çalışmalarını değişim, dönüşüm, ret ve kabul bağlamı gibi temel metaforlar üzerinden sürdüren Evren Erol, “Aklın Yarat(t)ıkları” başlıklı üçüncü kişisel sergisiyle 21 Ocak tarihine kadar Bozlu Art Project Nişantaşı’nda. İzleyiciyi günlük hayatta yaşadıkları üzerinden yeniden düşünmeye ve hayal kurmaya çağıran sanatçı sergisinde; ötekileşmiş, yabancılaşmış bir toplumda aklın uykusundan uyanan, kendini yeniden var edecek bireye odaklanıyor.

VERSUS ART PROJECT'TE GENÇ SANATÇI ELİF BİRADLIU

Elif Biradlı’nın "Bu Aptalca"  isimli sergisi 14 Ocak tarihine kadar Versus Art Project'te ziyaret edilebilir. Fotoğraf, resim, heykel ve enstalasyon gibi farklı mecralardan çalışmalarının yer aldığı sergide sanatçı, görsel ve işitsel imgeleri ustaca kurguluyor. Çalışmalarında insan bedeninden ayrılmış uzuvları, sıradan nesnelerle kara mizahi bir yöntemle birleştiren Elif Biradlı, kendi içine bakarken toplumsalı, toplumsalın derinliklerini irdeliyor.

ALİ BİLGE AKKAYA'NIN FOTOĞRAFLARI X-İST'TE

Ali Bilge Akkaya'nın x-ist'teki ikinci kişisel sergisi "İki veya Rastlantısal Zamanların Gerçekçi Hikayeleri", sanatçının ilk sergisinde olduğu gibi simetriyle olan güçlü ilişkisinin ön planda olduğu ve içlerinde rastlantı sonucu denk geldiği hikayelerin barındığı bir fotoğraf seçkisinden oluşuyor.  (KÜLTÜR - SANAT)