'Tanpınar Edebiyat Merkezi' kuruluyor
Prof. Dr. Handan İnci Tanpınar Edebiyat Merkezi’nin öyküsünü anlattı. Merkezin MSGSÜ bünyesinde kurulması planlanıyor.
DUVAR - Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Dr. Handan İnci, aynı zamanda tanpinarmerkezi.com adlı sitenin de genel koordinatörlüğü görevini sürdürüyor. İnci, Ahmet Hamdi Tanpınar ile ilgili araştırmalarından ve sanatçı ile ilgili yapım aşamasındaki projeleriyle ilgili şunları söyledi:
''Ahmet Hamdi Tanpınar arşivini ilk kez 1999’da üstünkörü görebilmiştim. Dosyaları gördüğümde heyecan kadar üzüntü de hakimdi bana. Tanpınar’ın masasından, çekmecesinden gelişigüzel toplanıp dosyalara konmuş evrakın üzerindeki iğne ve ataşların pas lekelerine isyan etmiştim. O günden beri, hem bütün Tanpınar araştırmacılarının arşive rahatlıkla ulaşabilmesini sağlamayı, hem de bunları dijital ortama aktartarak korunmasını sağlamayı çok istiyordum.
Nihayet geçen yıl sonbaharda M.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nün de desteğiyle bu işi başardık. Tabii en büyük teşekkürü, bizi kapıdan çevirmek yerine ne yapmak istediğimizi anlayan ve yürekten destekleyen Prof. Dr. Fikret Turan’a borçluyum. Ekip olarak haftalarca orada çalıştığımız süreçte çok yardımcı oldular.
Şimdilik tanpinarmerkezi.com adresinden araştırmacılara ve Tanpınar okurlarına yönelik, mümkün olduğu kadar yorumdan uzak, bilgi ve belgeyi okura ulaştırmayı amaçlayan bir site bu. Fiziksel olarak kullanılacak merkez için de ilk adım diyelim. Zira, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bünyesinde hiç edebiyat araştırma merkezi yok. Halbuki, özellikle son on yıl içinde epeyce faaliyet yaptı. Bunları artık bir merkez üzerinden yürütmek istiyoruz. İşin bir yanı bu.
İkinci yanı Tanpınar’ın bizim hocamız olması. Bilindiği gibi Tanpınar üniversite hocalığına Akademi’de başlamıştır. Dolayısıyla MSGSÜ’de Tanpınar Edebiyat Araştırmaları Merkezi’ni hayata geçirmeyi arzuluyoruz. Burası bir yanıyla Tanpınar çalışmalarını toplayacak, sınıflandıracak ve kullanıma sunacak bir merkez olacak. Tanpınar’ın temel konularından biri olan İstanbul kültürünü ve şehir bilincini geliştirmek ve mimari, felsefe, heykel, resim alanlarından edebiyata katkı sağlamak için üniversitemizin zenginliğinden yararlanmak istiyoruz.
Ama daha önemlisi halka açık olarak yapmayı planladığımız seminerler. Çeşitli seminerler düzenleyerek bu bölümleri birbirine yakınlaştıracak çalışmalara bir platform oluşturmak niyetindeyiz. Tabii bu resmi bir kurum. Site gibi sadece sizin çabanızla olmuyor. İşin epeyce prosedürü var. Ne zaman açacağımızı kesin olarak söyleyemesem de yola koyulduk diyelim.'' (KÜLTÜR - SANAT)