'Ninda', Hitit Uygarlığı'nı takılarla günümüze taşıyor
72 koleksiyonla takıseverlerin karşısına çıkacak olan Canan Alimdar, "Görüntünüzle ağırlanırsınız, bilginizle karşılanırsınız" diyor.
Ahmet Külsoy
DUVAR - Takı tasarımcısı Canan Alimdar, kadınların birleşmesiyle ortaya çıkan enerjinin dünyadaki kötülükleri yok edeceğini vurguladığı, "Ninda" adlı yeni koleksiyonu aynı isimli sergiyle tanıtıyor.
Hitit hiyeroglif yazısında ve iyiliğin aynı sembolle, üçgenle anlatılmasından yola çıkan sanatçının tasarımları hem takı, hem de tarih meraklıları ile buluşuyor. Canan Alimdar ,'Ninda' koleksiyonunda takılardan çok mühürlerden, taş levhalardaki figür ve desenlerden, giysi ve desenlerinden ve hiyeroglif ideogramlardan esinleniyor.
Geçmiş uygarlıkları günümüze taşımayı ve genç kuşaklarla paylaşmaktan haz aldığını söyleyen Canan Alimdar, 18 yıl sigorta sektörünün her kademesinde sorumluluk almış emek harcamış. Çocukluğunda anneannesinin nakış işlemelerini hatırladığını ve etkilendiğini aktaran Alimdar, toplumların geçmişteki yaşam tarzlarının ilgisini çektiğini ifade etti.
Bu ilgi alaka Alimdar’ı müzelere ve arkeoloji müzelerine taşımış. Kırk yaşına kadar sigorta sektöründe çalıştıktan sonra "Bu iş bana göre değil" demiş ve Kapalı Çarşı’da kuyumcu ustalarının kapısını çalmış. Kapalı Çarşı’da takı ustalarına Anadolu’da Hitit Uygarlığının simgeleri olan takılarla ilgili çalışma yapacağını, takı sanatını öğrenmek istediğini açıklamış.
Kapalı çarşının deneyimli ustaları önce Alimdar’ın isteğine mesafeli yaklaşmışlar. Gelip geçici heves olduğunu düşünen takı ustaları, Alimdar’ın projelerini gördüklerinde 'destek' vermeyi borç kabul etmişler. Alimdar, "Önce şaşırdılar neler yapmak istediğimi anlatıp kararlı olduğumu anlayınca destek için birbirleriyle yarıştılar" dedi.
Atölyesini Kapalı Çarşı Cuhacı Han’a taşıyan Alimdar, çalışmalarını burada sürdürüyor.
SERGİ 9 ŞUBAT'TA AÇILIYOR
Canan Alimdar’ın "Ninda" takı sergisi, 9 Şubat’ta Şişhane Adahan Otel'de takı sanatına ilgi duyanlarla buluşacak. 13 Mart’a kadar gezilecek olan sergi, Mayıs ayında Müzeler Haftası nedeniyle Çorum Müzesi’nde sergilenecek. Akabinde yurt dışına açılacağını belirten takı sanatçısı Canan Alemdar; ABD, Fransa, Almanya, Barcelona ve Viyana'da sergiler açmak için hazırlıklara başlayacak.
SERGİDE ÇOCUKLAR UNUTULMAMIŞ
"Hititlerin Dünyasına Yolculuk" başlıklı çocuk atölyesinde, iyilik ve kötülük tanrılarının mücadelesi çocuklara oyunla anlatılacak. Uzm. Psikolog Özlem Mumcuoğlu'da ebeveynlere "Hitit Güneş’inden Öyküler" anlatacak.
Yrd. Doç. Dr. Özlem Sır Gavaz ise, kadın ve iyilik teması ile "Hititlere Esrarengiz Yolculuk" başlıklı semineri sunacak. Türkiye Gezginler Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehpare Sözener’de "Arinna'dan Ayşe’ye Dünya Kadınları" başlıklı kültürel farklılıklar sunumu ile kadınlara seslenecek.
NİNDA KOLEKSİYONU DÖRT ESERDEN OLUŞUYOR
Assu: Hititçe'de Assu iyilik demek. Günümüzde dünyada en gerekli olan sözcük.
Arinna: Hitit alfabesinde iyiliğin sembolü üçgen. İkizkenar üçgen kenti. İkizkenar üçgen ülkeyi simgeliyor. Sivri ucu aşağıya bakan ise kadının dişiliği.
Tavananna: Hititçe egemen kraliçe anlamına geliyor. Tavananna serisinde esin kaynağı mühürdür.
Kaluppa: Hititçe giysi anlamına gelen Kaluppa eserinde taş levhalardaki figür ve desenlerin esin kaynağı. Çok takıda görülmüyor Hitit kadınlarında.