'Göç' eden oyunlar festivalde!

21'inci İstanbul Tiyatro Festivali başladı. Festival 26 Kasım'a kadar devam edecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bu yıl İKSV tarafından 21’incisi düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali’nde göç teması işlenecek. 2002 yılından bu yana iki yılda bir Mayıs ayında düzenlenen, ancak bu sene yıllık seyrine geri dönen bienal “Tiyatro bağımsızlık yapar” sloganı altında 26 Kasım'a kadar devam edecek. Festivalde sergilenecek 6 uluslararası, 13 yerli yapım arasında da göç, aidiyet ve 'ülkeyi sevme' çabasına değinen üç oyun yer alıyor.

YUVA: DÖRT GÖÇMENİN KESİŞEN YOLU

İktidar, ihanet, intikam, ikiyüzlülük, cinayet gibi konuların yanı sıra göç ile ilgili hikâyeleri de programına eklemiş olan festival, Sami Berat Marçalı’nın, Türkçe ve İngilizce oynanacak son oyunu ‘Yuva’ ile göç ve onun getirdiği sorunlarla daha çok bağlantı kurmamızı sağlıyor. Göçmenlik, iletişim ve birbirimizi anlamanın yanında aidiyet ve varoluş kavramlarına yoğunlaşan oyunda, New York’un göbeğinde kesişen dört göçmenin yolunu, tek bir gecede yaşadıklarıyla görüyoruz. Oyuncular arasında Bora Akkaş, Erol Ozan Ayhan, Özlem Zeynep Dinsel ve Saim Karakale yer alıyor. Oyun, festival boyunca iki gün Enka İbrahim Betil Oditoryumu’nda sahnelenecek.

SENİ SEVİYORUM TÜRKİYE: GİTMEK Mİ ZOR, YOKSA KALMAK MI?

Ceren Ercan’ın Türkiye’nin bugününü anlattığı ‘Seni Seviyorum Türkiye’, ülkeyi sevme çabası üzerine gerçekçi ve ironik bir oyun. Yelda Baskın yönetmenliğindeki oyun, Türkiye’de son dönemde sık karşılaştığımız soruya cevap arıyor: “Gitmek mi zor, yoksa kalmak mı?”

Geçen yılki festivalde karşımıza Madam Bovary’nin günümüzde, Nişantaşı’nda geçen bir uyarlaması olan “Köpeklerin İsyan Günü” ile çıkan Ercan, yine “bugüne” ve “buraya” bir oyunla karşımızda. Beş farklı karakterin aksayan hayatlarının bir çamaşırhanede kesiştiği oyunda Türkiye’den gidip gitmeme sorusu, arada kalmışlık ve siyasi ruh hali hepimize tanıdık gelecek.

Oyuncuları arasında Alican Yücesoy, Defne Şener Günay, İrem Sultan Cengiz, Emre Koç ve Damla Karaelmas Gökhan’ın yer aldığı oyun, festival boyunca Yunus Emre Kültür Merkezi Turhan Tuzcu Sahnesi’nde dört gün boyunca sahnelenecek.

GÖÇMENLEEEER: GEÇİŞ YOLCULUĞU

Usta oyuncu Genco Erkal’ın yeni oyunu ‘Göçmenleeeer’ açılışını İstanbul Tiyatro Festivali’nde yapıyor. Erkal’ın yönetiminde, Matei Visniec imzalı oyun, mültecilerin hayatta kalma mücadelelerini gözler önüne seriyor. Ülkeleri ölen, farklı yerlerde hayatta kalmak için mücadele eden hayatlar… ‘Sivas 93’ tarzında bir belgesel tiyatro olan, “Ülkelerimiz ölüyor, bir ülke ölmeye başladıktan sonra yapacak bir şey yoktur” diyen ‘Göçmenleeeer’ , dünyanın dört tarafına yayılmış olan yaramızın her bir boyutunu yansıtıyor. Oyuncular arasında, Şirvan Akan, Ayşe Lebriz Berkem, Lütfi Can Bulut, Cem Çetin, Genco Erkal ve Yiğit Yarar yer alıyor. Oyun, festival boyunca iki gün Kenter Tiyatrosu’nda sahnelenecek.