Roma Ovidius'tan 2 bin yıl sonra özür diledi

Romalı şair Ovidius'ta, ölümünün 2 bininci yılında Şehir Meclisi'nin aldığı kararla sürgüne gönderildiği için özür dilendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Romalı şair Ovidius’u sürgüne yollayan karar, ölümünden iki bin yıl sonra bozuldu. Roma Şehir Meclisi ‘mağduriyeti gidermek’ amacıyla yaptığı önergeyle, Latin edebiyatının en önemli isminin kararını iptal etti.

İtalya’nın başkenti Roma’daki Şehir Meclisi, Romalı şair Ovidius’a verilen sürgün cezasını ölümünün 2 bininci yılında iptal etti. Karar'da yer alan habere göre, Roma Şehir Meclisi’nin Latin edebiyatının en önemli üç şairinden biri kabul edilen Ovidius’a Roma İmparatoru Augustus tarafından verilen cezayı 2 bini aşkın yıl sonra iptal ettiğini duyurdu. Sürgün cezası, Şehir Meclisi’nde muhalefette bulunan 5 Yıldız Hareketi’nin (M5S) önergesiyle yürürlükten kaldırıldı. Beş Yıldız Hareketi, Ovidius’un ‘mağduriyetini gidermek’ amacıyla önerge verdiklerini açıkladı. Vergilius ve Horatius ile Roma döneminin en ünlü şairlerinden biri olan Ovidius, milattan sonra sekiz yılında günümüzde Romanya sınırları içinde yer alan Köstence’ye sürgün edilmişti. Şair, bu tarihten itibaren ölene kadar dokuz yıl Köstence’de kalmıştı. Dünyanın oluşumunu anlattığı 15 kitaplık ‘Metamorfozlar’ ve ‘Aşk Sanatı’ gibi eserleriyle tanınan Ovidius’un ‘Hero ve Leandros’ adlı şiiri, İstanbul’un ünlü Kız Kulesi ile ilgili efsaneyi anlatan bilinen en eski eser olarak kabul ediliyor.

HAYATI SÜRGÜNDE GEÇTİ

Romalı şair Publius Ovidius Naso, M.Ö. 43’te doğdu, M.S. 17’de sürgünde hayatını kaybetti. Şiirlerinde aşkı, terk edilmiş kadınları ve mitolojik temaları kullanan Ovidius, Publius Vergilius Maro ve Horatius ile Latin Edebiyat’ının üç kanonik şairinden biriydi. Eserleri Ortaçağ’ın sonuna kadar Avrupa sanat ve edebiyatını önemli ölçüde etkiledi.

Etiketler Roma özür Ovidius