'Kökler'den 'Korkuluk Cumhuriyeti'ne

Ressam ve heykeltıraş Mehmet Akkaya'nın çuha, Amerikan bezi, ip parçaları, kuş tüyleri, kağıt parçaları, ıslak mendil ve bitki lifleri kullanarak ürettiği çalışmaları "Kökler ve Korkuluklar’’ başlığıyla 13 Şubat'ta sergilenmeye başlayacak.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Ressam Mehmet Akkaya’nın "Kökler ve Korkuluklar’’ isimli resim sergisi İzmirli sanatseverlerle buluşuyor. Toplam 50 resmin yer alacağı sergi, Ege Üniversitesi MÖDBE Kültür merkezi Sanat Galerisi’nde 13 Şubat salı saat 18.00'de kapılarını açacak.

Mehmet Akkaya

Halen Aydın Güzel Sanatlar Lisesi’nde resim ve heykel eğitimciliği ve Aydın’daki atölyesinde sanatsal faaliyetlerine devam eden Makkaya, çalışmalarında malzeme olarak çuha, Amerikan bezi, ip parçaları, kuş tüyleri, kağıt parçaları, ıslak mendil ve bitki lifleri kullanıyor.

'RUHUMUN DERİNLİKLERİNDEKİ İZLERİN PEŞİNDEYİM'

“-izm'lerin değil, ruhumun derinliklerindeki izlerin peşindeyim’. Stabil ve statik değiliz ki bir ömür aynı kalalım. Evrendeki her şey değişirken bizim bu düzenden bağımsız kalmamız mümkün mü?" diyen Akkaya çalışmalarında kullandığı malzemeler ve teknikler konusunda hiçbir takıntısı olmadığını ifade ediyor.

Makkaya çalışma sürecini şöyle anlatıyor:

"Buradaki tek kuralım malzemenin anlatıma katkı sunmasıdır. İfadeyi güçlendiren, destekleyen her şey araç olarak çalışmaya girebilir. Zaman zaman da atık kâğıtlardan kendi kâğıdımı imal ederek malzemenin farklı imkânlarını keşfetmeye çalışıyorum. Bu ürettiğim yüzeyler üzerine de, bugün hayatımızda yer tutan birçok sembol ve simgelerin kökenlerini, anlatımın derinliğini bozmamaya çalışarak oldukça sade bir dille, sade renklerle, yansıtmaya çalışıyorum. Bu yüzden renk veren her şeyi kullanabilirim. Yağlıboya, akrilik boya, suluboya, her türlü kalem boyalardan öte yeri geldiğinde, kök boyalar hatta kahve veya çay gibi resimle alakasız maddeleri de sırf renk verdiği için resmimde kullanabilirim. Burada renk de malzeme gibi sadece bir araç. Yaptığım sadece aramak. Bu yolda değişime fırsat vermek, keşfetmek. Nereye varacağını bilmeden ama merak ederek bu serüveni boyamak. İşte gördükleriniz de tamı tamına bunlar.’’

"CISSS’’LAR "ÖCÜ’’LER, "YAPAMAZSIN, EDEMEZSİN’’LER

Makkaya, Korkuluk serisi resimleri hazırlarken nereden ilham aldığı sorusuna ise şöyle yanıt veriyor:

"Bebeklikten itibaren içimize dikilen korkuluklar yaşam diyarımızı hâlâ beklemiyor mu? Kökleri tarihin nerelerinden beslenir bu 'Cıssss' lar, 'Öcü'ler, 'Yapamazsın, edemezsin'ler özgüvenimizin orta yerine çakılıp kalmadılar mı? Yoksa Korkuluklar Diyarı’nda dört mevsim ayakta bekleyen korkuluk biz miyiz? Kim dikti bizi buraya ve beklediğimiz bir şey mi var? Bu soruları sordum kendime ve bu bir başlangıç, bir temel oldu."

Yedisi yurtdışında olmak üzere 34 kişisel sergiye imza atmış olan Mehmet Akkaya'nın 35'inci kişisel resim sergisi "Kökler ve Korkuluklar’’, Ege Üniversitesi MÖDBE Kültür Merkezi Sanat Galerisi'nde 12 Mart 2018 tarihine kadar gezilebilir. Sanatçı hakkındaki diğer bilgilere www.mehmetakkaya.com adresinden ulaşılabilir.