Bin 'güzel kitap' satılıyor

Denizler Kitabevi'nden meraklısına müzayede: Kitaplar, madalyalar, haritalar, fotoğraflar...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Denizler Kitabevi, 18 Şubat’ta düzenleyeceği ‘1000 Güzel Kitap Müzayedesi’nde birbirinden ilginç parçaları bir araya getiriyor. Müzayedeyi yönetecek olan Turgay Erol, “Meraklısı için yapılacak bir müzayede bu” diyor.

İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Denizler Kitabevi, 18 Şubat’ta Point Hotel Barbaros’ta gerçekleştireceği müzayedesinde kitaplar, madalyalar, haritalar, fotoğraflar ve çeşitli objelerle koleksiyoncuları buluşturacak. Saat 14.00’te başlayacak ‘1000 Güzel Kitap Müzayedesi’ birbirinden ilginç parçaları bir araya getiriyor. Böylece hem koleksiyonlarına yeni parçalar katmak isteyenlere hem de yeni keşiflere açık olanlara sesleniyor.

Miilliyet'e konuşan Turgay Erol, "Özellikle Osmanlı ve Türklerle ilgili, her yüzyıla ait kitap var. Bunun haricinde Türk dünyasıyla ilgili haritalar, fotoğraflar ve Osmanlı’da sosyal yaşamı gösteren efemeralarla objeler ilgi çekmekte. Atatürk’ün birçok yayınlanmamış fotoğrafı var. Özellikle Atatürk’ün Marmara Köşkü’nde kız öğrencilerle olan fotoğrafı, manevi kızı Rukiye ve yanlarında da Fethi Okyar, Salih Bozok, Kılıç Ali’yle birlikte fotoğrafları var. Bu fotoğraflar Türkiye Cumhuriyeti ve kadının yeri açısından çok önemli... Ayrıca daha farklı zamanlardan ilginç belgeler var. Örneğin 2. Abdülhamit’in verdiği bir akşam yemeğinin iki dilde yazılmış menüsü 302 numaralı lot’ta.

Ortadoğu’daki günümüz olaylarını da düşünecek olursak, Mustafa Kemal Atatürk’ün bir yanda İstiklal Savaşı’nı verirken, bir diğer tarafta düşündüğü müstakbel Cumhuriyet’in olması gereken sınırlarının gösterildiği Misak-ı Milli haritası bizim ilk kez gördüğümüz büyük boy renkli taşbaskı bir harita. 1920-1923 tarihleri arasında yapılmış. Hâlâ güney sınırlarımız belli değil, Musul ve Kerkük sınırlara dâhil. Haritanın başlığı da şu, Türkiye Büyük Milletler Meclisi haritası. Yani, daha Türkiye Cumhuriyeti kurulmamış, Ankara Hükümeti’ne ait bir harita" dedi.

Meraklısı için yapılacak bir müzayede olduklarını belirten Erol, "Müzayede başka bir açıdan da çok önemli. Léon de Laborde’un 1838’de yayınlanmış gravürleri var. İstanbul, Bodrum ve Karya Bölgesi’ni gösteren büyük boy gravürler bunlar. Kıyı sahillere ait erken dönem gravürleri bulmak çok zor. Fotoğrafın olmadığı dönemlerde, gravürler görsel belge niteliği taşıyordu. Öne çıkan bir gravür de dev boyutta bir Bodrum gravürü. Bodrum’un eski görüntüsünü başka yerde bulamazsınız" açıklamasında bulundu.

"Müzayedede fiyatın hiçbir önemi yok. Eserlerin fiyatlarından bahsetmeyi pek sevmeyiz. Önemli olan üzerinde konuşulacak, hayranlık, merak ve tebessüm yaratacak eserleri ilgililere ulaştırmak" diyen Erol sözlerini senede 3-4 kez yaptıkları müzayedeyi online yapmayı düşündüklerini belirterek bitirdi.