Altay Öktem: Çocukların dünyasına en yakın kişiler şairlerdir

Altay Öktem'le ilk çocuk kitabı Çalılar Diyarı-Sihrialem Geçitleri hakkında konuştuk. Öktem, "Çalılar Diyarı Sihriâlem Geçitleri adlı serinin ilk kitabı olarak yayınlandı. Sihirli bir geçitten geçerek ulaşabileceğimiz daha birçok fantastik diyar var. Büyük bir heyecanla serinin ikinci kitabı için çalışmaya başladım bile" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şair - yazar Altay Öktem bu kez çocuklar için yazdı. Çalılar Diyarı Sihriâlem serisinin ilk kitabı Can Çocuk etiketiyle okuyucu ile buluştu. Öktem'le kitabın yazım sürecini, çocuk edebiyatını ve günümüz edebiyat üretimini konuştuk. Öktem, "Çocuklar için yazmak, yetişkinler için yazmaya oranla çok daha zorlu bir iş. Çocuk edebiyatında, hem yazdığınız yaş grubunun algısını ve düşünce yapısını bilmeniz, hem de yanlış yönlendirmemek için çok hassas davranmanız gerekiyor. Daha da önemlisi, çocuğa aşağıdan da bakamazsınız, yukarıdan da bakamazsınız. Aynı hizada olmanız gerek. Çünkü çocuklar, yetişkinler gibi, yazarı incelikli biçimde eleştirmezler. Hizayı tutturamazsanız hiç affetmezler" dedi.

Altay Öktem: Çocuklar için fantastik bir dünya yaratmak istedim. Bu maceranın içine girmelerinin ve Berk’le Çağıl’la birlikte aynı heyecanı yaşamalarının, onlara bambaşka bir bakış açısı yaratacağına inanıyorum. Aynı zamanda da dostluğu, yardımlaşmayı ön plana çıkartan bir kitap Çalılar Diyarı.

Şair kimliğinizin yanına bir de çocuk edebiyatı yazar kimliğinizi eklediniz? Çalılar Diyarı Sihriâlem'in yazım süreci nasıl gelişti?

Aslında çocukların dünyasına en yakın olan kişiler şairlerdir. Çocuklar dünyayı farklı algılar, farklı yorumlar. Yetişkinlere oranla daha net ve samimidir çocuklar. Şairler de öyledir. O yüzden, çocuk edebiyatına geçmekte zorlanmadım. Ayrıca, bu kitabın yazılış serüveni yedi-sekiz yıl öncesine dayanıyor. Çalılar Diyarı, ilk kez 2010 yılında Çalılar Dünyası adıyla yayınlanmıştı. Bu kez, kitabı yeniden ele alarak, yeni bir düzenlemeyle yayına hazırladık. Çocuklar için, sihirli alemlerin içinde geçen, heyecan dozu çok yüksek fantastik bir seri yazma fikrim uzun zamandır vardı. Çalılar Diyarı da bu serinin ilk kitabı oldu.

Çalılar Diyarı-Sihrialem Geçitleri, Altay Öktem, 84 syf., Can Çocuk Yayınları, 2018.

Çocuklar için yazarken nelere dikkat ettiniz? 

Çocuklar için yazmak, yetişkinler için yazmaya oranla çok daha zorlu bir iş. Çocuk edebiyatında, hem yazdığınız yaş grubunun algısını ve düşünce yapısını bilmeniz, hem de yanlış yönlendirmemek için çok hassas davranmanız gerekiyor. Daha da önemlisi, çocuğa aşağıdan da bakamazsınız, yukardan da bakamazsınız. Aynı hizada olmanız gerek. Çünkü çocuklar, yetişkinler gibi, yazarı incelikli biçimde eleştirmezler. Hizayı tutturamazsanız hiç affetmezler.

Çalılar Diyarı Sihriâlem bir yanıyla "zorunda kaldım" diyen bir kahramanın hikâyesi... Zorlu bir temayı işliyorsunuz. Zorlandığınız durumlar nelerdi?

Evet, Berk, Çağıl’a hayır diyemediği için Çalılar Diyarı’na gitmek, bu maceraya atılmak zorunda kalıyor. Çağıl, Berk’e göre daha baskın bir karakter. Tema oldukça zorlu ama bir o kadar eğlenceli. Elbette zorlandığım bölümler oldu ama hiç sıkılmadan, zevk alarak yazdım. Özellikle de çocukların hayal dünyasına temas edecek, onları hayal kurmaya teşvik edecek bir macera olduğundan, yazma süreci daha da keyifli geçti. Hayata bir çocuğun gözüyle bakmaya çalıştığımda, kendi hayal dünyamın da zenginleştiğini, daha da özgürleştiğini hissettim.

Sizin yazın hayatınızda alışık olduğumuz metaforlar burada da devam ediyor. Kargalar, kahramanlarımıza eşlik ediyor. Çalılar Diyarı'nı kaleme alırken nelerden esinlendiniz?

Çocuklar için fantastik bir dünya yaratmak istedim. Bu maceranın içine girmelerinin ve Berk’le Çağıl’la birlikte aynı heyecanı yaşamalarının, onlara bambaşka bir bakış açısı yaratacağına inanıyorum. Aynı zamanda da dostluğu, yardımlaşmayı ön plana çıkartan bir kitap Çalılar Diyarı. Söylediğiniz gibi, beni genelde etkileyen ve sıklıkla kullandığım bazı metaforlar bu kitapta da var. Karga hem çok meraklı hem de zeki bir kuştur. Çalılar Diyarı keyifli ve heyecanlı ama biraz da gizemli tarafları da olan bir kitap. Karga, bu yüzden kitaba çok uygun bir metafordu.

Karanlık bir atmosferde başlayan hikâye gittikçe heyecanlı ve zorlu bir rotaya sapıyor. Kahramanlarımız bir maceranın sonuna gelirken diğerine göz kırpıyor. Bundan sonraki süreçte okurlarınızı neler bekliyor?

Çalılar Diyarı Sihriâlem Geçitleri adlı serinin ilk kitabı olarak yayınlandı. Sihirli bir geçitten geçerek ulaşabileceğimiz daha birçok fantastik diyar var. Hepsi de birbirinden sevimli, şaşırtıcı, belki biraz tuhaf ama aynı zamanda da eğlenceli diyarlar. Büyük bir heyecanla serinin ikinci kitabı için çalışmaya başladım bile.