Murakami'nin son romanına sansür geldi

Murakami’nin, son romanı 'müstehcen' bulundu. Kitapçılarda +18 ibaresiyle satılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Japon yazar Haruki Murakami'nin son romanı Killing Commendatore 'toplum ahlakına aykırı' ögeler içerdiği gerekçesiyle Japon mahkemelerinin sansürüne takıldı. Roman, Hong Kong'da kitap fuarlarında yer alamayacak.

K24'ün haberine göre,  Şubat ayında satışa çıkan ve ekim ayında da Penguin Books tarafından İngilizce çevirisinin yayımlanacağı duyurulan Haruki Murakami’nin son romanı 'Killing Commendatore, geçen hafta Japonya'da yazılı materyallerdeki müstehcen içerikleri denetleyen ihtisas mahkemesi tarafından 'toplum ahlakına aykırı' öğeler içerdiği gerekçesiyle yasaklandı. Dergi ve kitap gibi her türlü matbu materyali değerlendirerek üç farklı sınıfa ayıran mahkeme Murakami'nin son kitabına 'ikinci sınıf'ta yer verdi. 'Uygunsuz' olarak nitelendirilen roman, Hong Kong Kitap Fuarı’na katılamayacak.

Sınıflandırmaya göre; Birinci sınıfta yer alan eserler her yaş okur tarafından okunabilirken, ikinci sınıfta yer alanlar uygunsuz olarak kabul ediliyor ve sadece 18 yaşının üstünde kişilere satılabiliyor; üçüncü sınıfta yer alanlar ise müstehcen sayılıyor ve satışa çıkmıyor.

 'GEÇEN AY DA ÇOCUK KİTAPLARI YASAKLANMIŞTI'

Birçok sanatçı ve akademisyen, Murakami’nin son romanının, diğerlerinden farklı bir müstehcenlik içermediği konusunda yorumlarda bulunurken, kitabın yayımlandıktan 6 ay sonra 'gerekçesi' belirtilmeden bu tarz bir sansüre maruz kalması ise Hong Kong’da kültür-sanat alanında sansürün son zamanlarda giderek yaygınlaştığı tartışmalarına neden oldu. Geçen ay da aralarında iki erkek penguenin birbirine aşkını ve hayvanat bahçesi görevlisinin yardımıyla bir aile kurmalarını konu alan ödüllü çocuk hikâyesi 'And Tango Makes Three’nin de bulunduğu 10’dan fazla çocuk kitabı, Hong Kong hükümeti tarafından 'LGBT' temaları içerdiği gerekçesiyle halk kütüphanelerinden kaldırılmıştı.