İhraç edilen akademisyenlerden Bodrum'da yaz okulu

İhraç edilen akademisyenler öğrencileriyle buluşacak. Okul 10-14 Eylül'de!

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - OHAL döneminde yayımlanan kanun hükmünde kararnameler ile üniversitedeki görevlerinden ihraç edilen akademisyenlerin kurduğu dayanışma akademileri faaliyetlerini sürdürüyor.

Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA) ve Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİVDER) işbirliğinde yürütülen Hayat Bilgisi Okulu kapsamında planlanan "Dr. Mehmet Fatih Traş Yaz Okulu", 10-14 Eylül 2018 tarihleri arasında Bodrum'da düzenlenecek. Dr. Mehmet Fatih Traş Yaz Okulu’nun programı şöyle:

10 Eylül Pazartesi:

-Kültür Kuramı

-Ekim Devrimi ve İşçi Sınıfı Kültürü Atölyesi

11 Eylül Salı:

-Feminist Kuram ve Kültür Atölyesi

-Queer'in Düşünsel Kaynakları -Aylime Aslı Demir

-Kültür Dedikleri Atölye

-Türkiye'de Burjuvazi, Devlet ve Kültür- Hakkı Özdal

-Modern Zamanlarda Zorlanan Tıp-Cengiz Erçin

12 Eylül Çarşamba:

-Kültür Kuramı- Fuat Özdinç

-Sağlık ve Kültür- NilayEtiler

-Adli Tıp ve Kültür- Ümit Biçer

-Gündelik Hayat ve Mizah- Adem Yeşilyurt

13 Eylül Perşembe:

-"Türkiye'de Aşçıların Yüzde 99'u Balık Yemiyor":Siyasal Kültürümüzün Toplumsal Kaynakları- Yücel Demirer

-Görsel Kültür- Didem Dayı

-Sanayi 4.0'ın Günlük Hayata ve İstihdama Etkileri- Hacer Ansal

-Türkiye'deki Siyasi İdeolojiler- Kopuşlar ve Devamlılıklar, Farklar ve Benzerlikler- Tanıl Bora

DR. MEHMET FATİH TRAŞ KİMDİR?

Çukurova Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Bölümü araştırma görevlisi Mehmet Fatih Traş, Barış İçin Akademisyenler’in “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisi imzacısıydı. Doktorasını bitirmesinin ardından görev süresi uzatılmadı, başvuruları birçok üniversite tarafından kabul edilmedi. Traş, 25 Şubat 2017’de hayatına son verdi. Traş, ölümünden kısa süre önce kendisiyle aynı üniversitede görev yapan bir hocasına şu mektubu göndermişti:

"Hocam merhabalar yeniden

Hatırlayacağınız gibi birkaç hafta önceki mesajlaşmamızda fakülteden üç ders için görevlendirme aldığımı, bu yolla hem fakülte ile bağımı koruyup hem de ders verme deneyimi kazandığımı ifade etmiş idim.

Ancak geçen hafta olan fakülte kurulunda hocalardan birinin Beşiktaş’taki TAK saldırısından hareketle Türkiye’nin çok hassas günler geçirdiğini, benim Barış İçin Akademisyenler bildirgesinde imzamın olması müsebbibi ile PKK sempatizanı olduğumu ve dolayısıyla bu üç ders için yapılan görevlendirilmelerin iptal edilmesi gerektiğini önerdiğini öğrendim. Buna cevaben Dekan’ın konuyu Rektörlük’e sorduğunu, Rektörlük’ün ise benim fakültedeki görevlendirmemi sakıncalı bulduğunu söylediğinive gerekeni yapması için Dekanlık’a telkinde bulunduğu bilgisini edindim.

Sonuç olarak gerekçesi ‘görülen lüzum üzerine’ olan bir fakülte yönetim kurulu kararı ile derslerim elimden alındı. Dekan ile yaptığım görüşmede iddianın ispata muhtaç olduğunu, hakkımda açılmış hiçbir dava ve soruşturma olmamasına rağmen dönemin bitimine üç hafta kala alınan bu karar gelecekte başka üniversitelere yollayacağım kadro başvurularında beni çok zor duruma düşüreceğini söylesem de bir sonuç alamadım."

(DUVAR)