ABD dizilerinde sadece 3 Ortadoğulu 'iyi'

ABD'deki dizilerin yüzde 90-97'sinde 'Ortadoğulu' yok. Olanlar da hep diktatör veya terörist...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Küresel medyanın en büyük gazeteleri arasında yer alan  New-York Times ve Nation dizi sektöründe ayrımcılığa dikkat çeken iki ayrı haber yapıldı. New York Times'da  ‘Ekranda Ayrımcılık’ başlıklı haberde, dizilere verilen ödüllerin dağılımına dikkat çekilmiş. Haberde ödüllere layık görülen 26 senarist, oyuncu, yönetmen ve yapımcıdan 22’sinin beyaz olduğu belirtiliyor.

ORTADOĞULU KARAKTER YOK 

Birleşik Arap Emirlikleri’nde İngilizce yayın yapan Nation gazetesinin haberine göre ise  ABD’de 2015-2016 yılları arasında yayınlanan 242 dizinin incelendiği bir araştırmada yüzde 90-97'sinde  yapımlarda Orta Doğu ve Kuzey Afrika kökenli bir karakter olmadığı ortaya çıktı. Çok seyrek aralıklarla ekranlarda görülen bu karakterler televizyonlarda yüzde 78 oranında 'diktatör', ya 'terörist', ya da 'eğitimli asker' ve 'ajan' olarak görünüyor.

Milliyet gazetesi yazarı Sina Koloğlu'nın aktardığına göre araştırmada yer alan sadece üç örnekte, farklı karakterlere yer verilmiş: Kanada vatandaşı Türk oyuncu Enis Esmer’in profesyonel bir tenisçiyi canlandırdığı ‘Red Oaks’ ve Amerika’da yaşayan İranlı oyuncu Necar Zadegan’ın bir avukatı oynadığı ‘Girlfriends’ Guide to Divorce’... Son örnek Mısır kökenli Amerikalı oyuncu Rami Malek'in bir güvenlik şirketinde mühendisi oynadığı USA Network kanalında gösterilen ‘Mr. Robot’. Sina Koloğlu, Türkiye'de de ABD'li ve Rus karakterlere yer verildiğini hatırlatarak, ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’da Meryem Uzerli'nin canlandırdığı ajan Suzi, 'Savaşçı' dizisinde Alma Terziç'in oynadığı Pia karakterini örnek göstererek, "Bizim yapımlarda da zaman zaman Amerikalı ve Rus karakterlerin hangi işlerle meşgul olduğunu izliyoruz" dedi.