'Butik fuar' seneye okurlarla yeniden buluşacak
Ankara'da ilk kez düzenlenen 'Çankaya Kitap Buluşması' binlerce okuru misafir etti. Bir sonraki yıl yeniden Ankaralı okurları misafir etmek için çalışmalara şimdiden başlayan 'butik fuar'ın ilk yılını yayınevleri ve katılımcılardan dinledik...
ANKARA - 'Bağzı Kitaplar Kardeştir' sloganıyla Çankaya Belediyesi ile TAKSAV’ın (Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakıf) düzenlediği "Çankaya Kitap Buluşması" binlerce okuru kitaplarla ve yazarlarla buluşturdu.
Bir sonraki yıl da Ankaralı okurları 'butik fuarla' yeniden buluşturmayı planladıklarını söyleyen TAKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Selçuk, fuarda yer alan yayınevi temsilcileri ve fuarın katılımcılarıyla konuştuk...
'BURADA GERÇEK OKURLARLA BULUŞTUK'
İlk kez düzenlenen fuarda 35 yayınevi stant açarak okurlarla kitapları buluşturdu. "Butik fuar" diye adlandırdığı kitap buluşmasının beklediklerinden daha fazla ilgi gördüğünü söyleyen TAKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Selçuk Candansayar, "Fuara girişin ücretsiz olması, yayıncılardan stant ücretinin alınmaması tamamen kitapla okurun buluşmasını sağladı" dedi.
Yayınevi temsilcilerinin, "Başka kitap fuarları kalabalık olur ama satışlarımız daha düşük olurdu. Burada gerçek okurlarla buluştuk ve satışlar oldukça iyiydi" diyen Candansever, "Çok popüler göz önünde yazarlar yoktu belki fuarda ama edebiyat yapan insanlar ile onları takip edenler bir araya geldiler. Büyük salonlarda yüz yüz elli kişiye konuşma yapan edebiyatçıdansa, on has okuyucuyla birlikte kafede ya da standın köşesinde sohbet etmek, edebiyata dair konuşmak daha güzel" diye konuştu.
'İNSANLAR BÜYÜK BİR KİTAPÇIDA GEZMİŞ GİBİ OLDULAR'
Fuarın olumsuzluklarından da söz eden Candansever, tanıtım konusunda eksikliklerin olduğunu belirterek "Stant düzenlemelerini daha iyi yapabilirdik ama amatördük. Çok iyi dersler çıkardığımız bir süreçti" dedi.
Yayınevi temsilcileriyle görüşerek bir sonraki yıl nasıl daha iyi bir fuar hayata geçirebilecekleri üzerine çalışmaya başladıklarını aktaran Candansever, İzmir'de de TAKSAV işbirliğiyle 'butik fuar' çalışmalarına başladıklarını belirterek şöyle devam etti:
"Doğrudan fuarları kazanç kapısı yapmak yerine okurları yazarlarla buluşturmayı amaçlıyorduk ve bunu ilk projemizde başardık. İnsanlar büyük bir kitapçı gezmiş gibi oldular. TAKSAV olarak Ankara'da Çankaya Belediyesi'yle ortak devam ettireceğiz. TAKSAV'ın amacı edebiyatı üreten yayınevi ve okuru bir araya getirerek az masraf ile en çok etkileşimi kuracak yapı oluşturmak."
'NİTELİKLİ OKUR ÇOK DAHA FAZLA SAYIDA KİTAPLA EVİNE DÖNMEKTEN MUTLU OLACAKTI'
Ankara'da uzun süredir etkinliklere katılamadıklarını belirten Belge Yayınları'ndan Sinan Zarakolu ise fuara ilişkin şöyle konuştu: "Çok nitelikli bir okuru kendisine çeken etkinlik oldu. İkincisi yapılır ve bu bir geleneğe dönerse çok önemli bir faaliyete evirilecektir. Farklı yayın kollarında yayın yapan birçok yayınevinin olduğu, alt alta üst üste o kalabalık fuarlardansa, odaklanmış fuar hayata geçti ve bu büyük bir başarı."
Kağıt krizi nedeniyle yayınevlerinin artan maliyetlerinin fuara yansıyıp yansımadığı sorusuna ise Zarakolu, "Birçok okur yeni bir kitabın yayınevleri tarafından stantlara konulmasının maliyetinin farkında. Eğer bu koşullarla karşılaşılmasaydı, nitelikli okur çok daha fazla sayıda kitapla evine dönmekten mutlu olacaktı" ifadelerini kullandı.
'BÜYÜK TEKELLERİN AĞIRLIKTA OLMADIĞI BİR ATMOSFER VARDI'
Fuarın farklı bir öznelliğinin olduğunu belirten Dipnot Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Emin Ali Türkmen, "Tırnak içerisinde muhalif yayıncıların olduğu, büyük tekellerin ağırlıkta olmadığı bir atmosfer vardı" dedi. Tanıtım ve duyuru konusunda daha iyi bir organizasyonun bir dahaki yıl yapılabileceğini belirten Türkmen son olarak şöyle konuştu:
"Kadıköy'de buna benzer fuarda katılım ilk beş yıl oldukça düşüktü. Sonrasında ise herkesin katılmak istediği bir fuar haline geldi. Eğer iyi organizasyon yapılırsa daha sonraki fuarlar daha iyi olacaktır. Büyük fuarcıların yaptığı organizasyonda en büyük sıkıntımız yer fiyatlarının pahalı olmasıdır. Duvar kenarlarına, üç beş metre karelik yerlere sıkıştırılmış yayınevlerini görürüz. Burada tam tersi, insanların 'aradığım kitapları buluyorum' dediği bir fuar oldu."
'BU TARZ FUARLARA SIKI SIKI SARILMALIYIZ'
Fuarda konuştuğumuz katılımcıların ortak vurgusu, çok kalabalık olmayan etkinlikte kitapları daha iyi inceleme fırsatı yakaladıkları üzerine oldu. Dolar kurundaki yükseklikten kaynaklı kağıt krizi nedeniyle kitap fiyatlarında yaşanan artışa da değinen bir katılımcı da şunları belirtti:
“Kitapların fiyatlarının büyük fuarlara göre daha uygun olduğunu söyleyebilirim. Ekonomik sorunlara ve yayıncıların yaşadıkları ekonomik sıkıntılara rağmen herkesin elinde bir kitap görebildim. Kağıt krizi yaşanıyorken bu fedakarlık önemli diye düşünüyorum. Bu tarz fuarlara sıkı sıkı sarılmalıyız. Elimizde edebiyat dışında pek de bir şey kalmadı. Umarım bir sonraki yıl daha kapsamlı bir etkinlikle yeniden buluşuruz."