Ermeni dünyası Metropolitan’da
Metropolitan Müzesi'nde, dini objeler, nadir tekstiller, litürjik objeler, kilise modelleri ve baskı kitaplardan oluşan 140 parça bir araya geliyor. Bu parçalar, Ermenilerin kendi Hıristiyan kimliklerini nasıl biçimlendirdikleri, nasıl ayrı bir kültür ürettikleri konusunda bilgi veriyor.
DUVAR - Amerika’nın en büyük müzelerinden biri olan Metropolitan Müzesi'nde 22 Eylül’de açılan “Armenia” (Ermenistan) adlı sergi, farklı koleksiyonlardan derlenen 140 objeyi içeriyor. Birçoğu ilk kez Amerika’da sergilenen objeler, Ermenilerin 14 yüzyıllık kültürel üretimi konusunda bilgi veriyor. Sergi 13 Ocak 2019’a kadar devam ediyor.
Ermenilerin 14 yüzyıl boyunca ürettiği sanatsal ve kültürel başarıları sunmayı amaçlayan “Armenia” adlı sergi, bu amacı taşıyan en büyük ilk etkinlik. M. S. dördüncü yüzyılda, anavatanları Ararat Dağı’nda Hıristiyanlığa geçen Ermeniler, 17'nci yüzyıl ve sonrasında Çin, Hindistan ve Rusya gibi uzak ülkelerle yaptıkları ticari amaçlı seyahatlerle bu konuda dünyada öncü bir rol üstlendiler.
YÜZYILLARDIR BAŞKA ÜLKEDE SERGİLENMEMİŞ ESERLER
Metropolitan Müzesi'nin bu özel sergisinde, dini objeler, nadir tekstiller, litürjik objeler, kilise modelleri ve baskı kitaplardan oluşan 140 obje bir araya geliyor. Bu objeler, Ermenilerin kendi Hıristiyan kimliklerini nasıl biçimlendirdikleri, nasıl ayrı bir kültür ürettikleri konusunda bilgi veriyor.
Ermeni kültürel mirasını dünyaya tanıtmayı amaçlayan sergide yer alan objelerin çoğu Ermeni koleksiyonlarından ödünç alınmış. Ermenistan Ulusal Tarih Müzesi’nin yanı sıra Lübnan, Venedik ve Kudüs’teki Ermeni kiliselerinden ve Lizbon’daki Calouste Gulbenkian Müzesi’nden objeler, New York, Boston ve Michigan’daki müzelerden gelen objelerle ilk kez bu sergide bir araya getiriliyor. Sergi için Amerika’ya götürülen eserlerin bazıları, yüzyıllardır başka bir ülkede sergilenmemiş nadir eserler.
Sergi kapsamında hazırlanan katalogda objelerle ilgili ayrıntılı bilgi bulunuyor. Serginin oluşturulmasına Hagop Kevorkian Fonu, Hirair ve Anna Vakfı, Giorgi Aile Vakfı, Karagözyan Vakfı, Nazar ve Artemis Nazarian Ailesi, Ruddock Vakfı ve Hayırsever Ermeni Birliği gibi birçok kurum ve kuruluş katkıda bulunmuş.
Hıristiyanlığa geçiş ve ticaret, Ermeni mimarisi, Kilikya Ermeni Krallığı, litürjik objeler, yazmalar, Osmanlı İmparatorluğu ve Safevi Pers İmparatorluğu döneminde Ermeni ticaret rotalarının ayrı galerilerde sunulduğu sergiye, internetten de ulaşılabilen interaktif bir harita eşlik ediyor.
1691 TARİHLİ DEV HARİTADA ERMENİ KİLİSELERİ
Sergide yer alan ve İstanbul’da üretilmiş 1691 tarihli büyük bir haritada, Kırım dahil olmak üzere Osmanlı İmparatorluğu topraklarında yer alan Ermeni kiliselerinin yerleri görülebiliyor. Bir Ermeni tarafından sipariş üzerine çizildiği belirtilen bu harita, Osmanlı İmparatorluğu döneminde batıda yaşayan Ermenilerin varlığını görselleştiriyor. (HABER MERKEZİ)