Diyarbakır Gurme Fuarı yarın başlıyor

Diyarbakır'da Gurme Fuarı: Dört gün boyunca TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde...

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - TÜYAP, Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası,  Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Karacadağ Kalkınma Ajansı, KOSGEB ve Diyarbakır Aşçılar ve Pastacılar Derneği’nin destekleri alınarak hazırlanan GURME 2018 Diyarbakır Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı, 14-18 Kasım 2018 tarihleri arasında TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

TÜYAP tarafından yapılan açıklamada, 112 firmanın fuara katılacağı bildirildi. Lezzet ürünlerinin markalaşmasını, ürünlerin bilinirliklerinin arttırılıp yeni pazarlara açılmasına katkı sunacağı belirtilen fuarda, yeni bayilik girişimleri ve ihracat imkanlarının yaratıldığı bir ihtisas ortamında katılımcı firmalar ile sektör profesyonellerini aynı çatı altında bir araya getirmeyi hedefliyor.

Fuara, Van’dan Osmaniye’ye, Mersin’den Sivas’a, Kastamonu’dan Trabzon’a, Hatay’dan Kayseri’ye 28 ilden gelecek olan 112 firmanın katılacağı ifade edildi.

FUARDA YARIŞMALAR DA OLACAK

Yarışmalar ve yemek atölyelerinin gerçekleşeceği fuarın programı ise şöyle:

•       14 Kasım Çarşamba günü saat 12:00’de gerçekleştirilecek ve 21 metrelik Diyarbakır Örgü Peyniri ile yapılacak Açılış Töreninde Diyarbakır Kadayıfı, Diyarbakır Örgü Peyniri ve Karacadağ Pirinci Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Teslim Töreni düzenlenecek. Tören kapsamında ayrıca, 10 metrelik kadayıf, üzerine Diyarbakır motifleri işlenmiş haliyle ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

•       15 Kasım Perşembe günü saat 14:00’de DTSO, AB Bilgi Merkezi ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ortaklığında AB-Türkiye: Gastronomi ve Coğrafi İşaretler Paneli düzenlenecek.

•       17 Kasım Cumartesi ve 18 Kasım Pazar günleri ise, Diyarbakır Aşçılar ve Pastacılar Derneği işbirliğinde ve Milliyet Gazetesi Favori Lezzetler Eki desteğinde ve jüri üyeliğinde 1. Diyarbakır Ulusal Aşçılık ve Pastacılık yarışması düzenlenecek. Yöresel Yemekler, Et Yemekleri, Tatlı ve Pasta kategorilerinde düzenlenecek yarışma ile usta şefler, ev hanımları, üniversite öğrencileri, lise öğrencileri ve engelliler en leziz yemeği yapmak için yarışacak. Down Sendromlu çocuklar ise pizza yapacak. 16 kişiden oluşan ulusal gurme ve şef ekibi, Fuar beraberinde, 3 gün boyunca Diyarbakır’da yöresel mekanları gezerek, Diyarbakır’ın lezzetlerini deneyimleyerek, izlenimlerini okuyucuları ile paylaşacaklar.

•       17 Kasım Cumartesi günü düzenlenecek söyleşide “Mehmet Butcher” lakaplı Şef Mehmet Fatih Kalaycıoğlu “Etin Tarihi” ile ilgili bilgilerini ziyaretçilerle paylaşacak.

•       18 Kasım Pazar Günü gurme şefler Haldun Tüzel, Mehmet Kudat, Mehmet Butcer, Osman Keskin ve Cüneyt Ateş tarafından düzenlenecek söyleşide tüm yönleriyle Gastronomi konuşulacak.

•       Fuar boyunca, Tüyap Diyarbakır Sahne Mutfak’da tarihten gelen yemek kültürlerin yaşatılmasına katkı sağlamak amacıyla, usta aşçılar tarafından Saç Tava, Kaburga Dolması, Diyarbakır Çöreği, Meftune, Diyarbakır Güveci, İçli Köfte gibi Diyarbakır Yöresel Lezzetleri yapılacak ve bu lezzetlerin püf noktaları ziyaretçiler ile paylaşılacak.

•       Fuar boyunca ayrıca, şeker hamuru modelleme, artizan ekmeği, et işleme atölyelerinde usta şefler ziyaretçilere tecrübelerini aktaracak.

Girişin ücretsiz olduğu Fuar 14-15-16-17 Kasım  tarihleri arasında 10:00-19:30, 18 Kasım tarihinde ise 10:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilecektir.