kureselemek.org yayına başladı
Küresel Emek yayın hayatına başladı. Portalda ağırlıklı olarak çeviri yazılar yer alacak.
Nurettin Öztatar
DUVAR - Türkiyeli Küresel Emek Üniversitesi mezunlarının kurduğu web-sitesi yayın hayatına başladı.
www.kureselemek.org adresinden yayına başlayan portala ilişkin konuştuğumuz Gaye Yılmaz, yola çıkış nedenlerini anlattı. Dünyada gelişmekte olan ya da gelişmiş ekonomiler arasında iş organizasyonları arasında da farklar bulunduğunu belirten Yılmaz, “Bugün Almanya’da başlayan bir organizasyon belki 5 yıl sonra Türkiye’de uygulanmaya başlanıyor. Bunlardan önceden haberdar olmak önemli” dedi. Dünyada ilginç olan emek mücadeleleri ve dayanışma örneklerine ilişkin yazılanları Türkçeye çevirerek, bundan emek örgütleri ve sendikaların da yararlanabileceğini düşündüklerini belirten Yılmaz, “Türkiye’deki mezunlar olarak böyle bir çeviri faaliyetine başladık. Bunlar kısa yazılar. Belli bir konuya dokunan ama çok uzun anlatmayan yazılar” diye konuştu.
Her bir yazı ya da araştırmanın emeğe değiyor olması şartını karşılaması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, “Biz de seçerken en fazla emekle ilgili olanlarını seçmeye önem gösteriyoruz. Dünyada biri çıkıp burada çok yoğun bir emek sömürüsü olduğunu söylüyor biz de buna bakmak gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Yılmaz sözlerini, “Türkiye’deki dayanışma örneklerini ve emekçilerin haklarıyla ilgili ihlalleri sitemize koyacağız. Türkiye”de yayınlanmış emek eksenli yazıları buraya yüklemeyi düşünüyoruz” diyerek bitirdi.
KÜRESEL EMEK ÜNİVERSİTESİ
Akademisyenler, aktivistler, sendikacılar ve emek hareketiyle ilgilenenleri ilişkilendirmek amacıyla çalışmalar yürüten Küresel Emek Üniversitesi (GLU) 2004 yılından bu yana farklı ülkelerde farklı başlıklarda düzenlenen yüksek lisans programlarında emek alanında çalışanları bir araya getiriyor.
Portalda siteye ilişkin verilen bilgilere göre, Türkiye’deki mezunlar ağının, Küresel Emek Üniversitesi mezunları arasında güçlü bir bağ kurmayı hedeflediği belirtiliyor.
Sitede yer alan yazılardan bazıları şöyle: “Kayıt Dışı Ulaşım İşçilerinin Gücü- Dave Spooner”, “Akademik Emeğin Güvencesizleşmesi: Küresel bir Konu-Alexander Gallas”, “Platform Ekonomileri: Sendikalar Açısından Yeni Bir Alarm- Sofia Scasserra”, “Sendika Üniversitesi Ruskin Kuşatma Altında- Sue Ledwith”, “Ticari “Mahpus Emeği”ne Geri Dönüş- Christoph Scherrer & Anil Shah”.