'Arşivden Sonra?' konuşma serisinin konuğu Talât Ulusoy

'Arşivden Sonra?'nın yeni konuğu Talat Ulusoy oluyor. Etkinlik 26 Mart'ta gerçekleşecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2016 yılından beri arşivin sanatta ve toplumsal hafızadaki yerine dair sorular sormayı amaçlayan oluşum 'Arşivden Sonra?', İzmir yangınını tartışma konusu olarak belirliyor. 'Arşivden Sonra?'nın yeni konuğu araçtırmacı Talat Ulusoy olacak.

Yüzleşme Atölyesi’nin yürütücüsü Talât Ulusoy, 1922 yılında meydana gelen İzmir Yangını üzerine Gölgeler ve Hakikat: İzmir Üzerine Bir Yüzleşme başlıklı bir konuşma yapacak. Ulusoy,  yangınla birlikte kaybolan Smyrna kültürünü, mülkiyeti el değiştiren malların akıbetini ve savaş sonrası bölgede gerçekleşen demografik değişimin günümüze kadar ulaşan etkilerini inceleyecek.

Ulusoy 1990 yılından beri kendi çabalarıyla kişisel arşivini oluşturdu. Arşivde, İzmir ve çevresinin yangın öncesi ve sonrası durumuyla ilgili sayısız belge ve fotoğraf bulunuyor.

Etkinlik 26 Mart Salı günü saat 19.00‘da, DEPO‘da gerçekleşecek.

TALAT ULUSOY KİMDİR?

1948 yılında İzmir’de doğan Talât Ulusoy, 1971’de İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık-Mühendislik Fakültesi’nden mezun oldu. Yüksek Lisans eğitimini 1974 yılında Ege Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde tamamlayan Ulusoy, 1990’da Türkiye’nin ilk legal komünist partisi olan Türkiye Birleşik Komünist Partisi’nin kuruluşunda yer aldı. 2009 yılında, Türkiye’de yakın tarihle yüzleşme bilincinin yaygınlaşması amacıyla Yüzleşme Atölyesi’ni kurdu. 2017’de Hrant Dink Vakfı’nın düzenlediği İzmir ve Çevresi: Toplumsal Değişimin Yüz Yılı başlıklı konferansın katılımcılarından olan Ulusoy’un son dönemde yayınlanan yazıları arasında “Spartalıyanlar ve Kordon’daki Konak” (Toplumsal Tarih, 2016), “İzmir’in Hafızası” (Birikim Dergisi, 2017) ve “İzmir’in 6-7 Eylül’ü” (Agos Gazetesi, 2018) bulunmaktadır.