Bir Tayyareci: Vecihi Hürkuş

Vecihi Hürkuş'un hikâyesi tiyatro sahnesine taşındı. Mansur Erk’in yazıp Orhan Karataş’ın yönettiği tek kişilik ve tek perdelik “Bir Tayyareci: Vecihi Hürkuş” tiyatro oyunu gerçek bir hayat hikâyesine dayanıyor. Vecihi Hürkuş’a can veren Murat Demirbaş ise oyunculuğunun yanında değerli bir sanat ve tiyatro adamıdır. Turneye çıkmış olan oyun sizin de ilinize de uğrarsa sanatın doğurduğu hazdan payınıza düşeni almanız dileğiyle...

Google Haberlere Abone ol

Sami Günal

Hangisi hangisinden esinlenilmiş bilinmez ama iki anonim söz var. Bunlardan birisi, “Hiçbir iyilik cezasız kalmaz!", benzeriyse “Hiçbir başarı cezasız kalmaz!” (Bu ikincisinin bir TV dizisi repliği olarak yansıtılmasına bakmayınız, anonim bir esinlenmedir.)

Oyunun akışı bu iki özlü sözü doğrular nitelikte. Hatta bu sözlere, ana fikri destekleyen yan düşüncelerden birisidir diyebiliriz. Esas itibarıyla oyunda kurulu olan ana omurga, onulmaz bir havacılık tutkusu ve bu tutkunun iteklemesiyle doğan kahramanlıklar üzerinedir. Kahramanın yaşamını çevreleyen temel eksen ise “yurtseverlik” duygusudur.

Bir Tayyareci Vecihi Hürkuş

TAHSİN MURAT DEMİRBAŞ KİMDİR?

Tahsin Murat Demirbaş

Tek kişilik oyunlar çok kolay sanılır ama değil işte! Hele tarihin derinliklerinden gelen ve pek de popüler olmayan bir konuyu oynarken izleyiciyi sahneye bağlayınız bakalım! Eğer ki tekste canlı kanlı bir vücut vermeyi beceremezse o oyuncu gelecek kariyeri açısından sahnede yandı gülüm keten helvası olacaktır. Hem enerji sarfiyatı hem göz, diz dermanı açısından tek kişilik oyunlar yüksek enerjili performanslar ister. Her bir replik ayrı bir cana bürünmeli ki seyircisiyle sahne arasında bir kopukluk olmasın. Tek kişiyken sahnede çoklu bir algı yaratma dinamiği içinde oyunu sürdürmek lazım gelir ama her babayiğidin harcı olmayabilir bu sahneleme sanatı. Bu sanatsal özellikleri taşımayan bir oyuncunun dinlenilmeyen bir şiir okuyucusu olma riski vardır. İşte T. Murat Demirbaş sahneden tüm bu olumlu özellikleri çıkartan, izleyiciyi bir lahza olsun sıkmayan ve sahnede koparmayan bir oyunculuk yeteneğine sahip.