En pahalı tablo kralda

'Salvator Mundi', Suudi prensin yatında! Eser, dünyanın en pahalı tablosu...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Leonardo da Vinci’nin başyapıtlarından biri olan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman tarafından rekor fiyata satın alındıktan sonra kayıplara karışan Salvator Mundi tablosu, Prens'in lüks yatında ortaya çıktı. Leonardo da Vinci’nin 1500’lü yıllarda yaptığı Salvator Mundi adlı tablo, Kasım 2017’de 450 milyon 300 bin dolara Badr bin Abdullah bin Muhammed bin Farhan Al Saud tarafından satın alınmıştı. Böylece Salvator Mundi, bir açık artırmada satılan gelmiş geçmiş en pahalı yağlı boya tablo oldu.

Sanat yayın organı ArtNet’teki habere göre resim, Bin Salman’a ait, 50 kişilik mürettebatı olan, bir helikopter pisti ve bir denizaltı askısı bulunan Serene adlı devasa yatta tutuluyor. 26 Mayıs’ta Kızıl Deniz’deki Şarm El-Şeyh’te demirleyen yatta bulunan tablo için uzmanlar, 500 yaşındaki hassas bir başyapıtın açık denizde, nemli bir ortamda tutulmasının sağlıklı olmadığı görüşünde.

Artnet’e göre, Salvator Mundi, Suudi Krallığı'nın Al-Ula bölgesinde bir kültür merkezi oluşturulana kadar Muhammed Bin Salman’ın 134 metrelik yatında kalacak. Kültür merkezi projesinin henüz “keşif aşamasında” olduğu biliniyor.

ESER TASDİKLENDİ 

Da Vinci'nin yaptığı son resim olan Salvator Mundi, diğer müzelerde sergilenen eserlerinin aksine özel koleksiyonda bulunuyordu. 1500 yılında yapıldığı tahmin edilen da Vinci'nin bu tablosu, Rönesans Dönemi ressamın günümüze kadar var olmayı başarmış 20 kadar tablosundan bir tanesi.

İlk olarak İngiltere Kralı I. Charles'ın koleksiyonunda kayıt altına alınan Salvator Mundi tablosu, 1763'te açık artırma ile satılmış, ancak tabloya dair herhangi bir kayıt olmaması sebebiyle 1900 yılına kadar nerede olduğu bilinmiyordu. Bu tarihte ortaya çıktığında ise İsa Peygamber'in yüzü ve saçının bir başkası tarafından boyandığı görülmüştü. 1958'de Sotheby's müzayede evi tarafından sadece 45 sterline satılan tablo, 2005'te üstüne boyama yapılmış bir şekilde tekrar açık artırma ile satılmıştı.

Tablonun sadece Avrupalı bir koleksiyoner olarak tanımlanan alıcısı bu tarihte restorasyon süreçlerine başlamış ve altı yıllık araştırma sonucunda tablo, Da Vinci'nin 500 yıldan daha eski bir eseri olarak tasdiklenmişti.