Kuzey Kutbu'ndan gelen müzik

Dünyanın en kuzeyinde ve en soğuk bölgesinde kurulan Arktik Filarmoni Orkestra yeni albümünü yayınladı. Kuzeyde yeni albümler çıkmaya devam ederken, Türkçe rapte işler kızışmış durumda. Yeni çıkanları Yerin Kulağı’nda derledik.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Babybird, Arktik Filarmoni, Iamthemorning ve Elder yeni çalışmalarını piyasaya sürdü. Türkçe rapte ise Norm Ender yeni parçasıyla gündeme geldi. Norm Ender yeni şarkısıyla son dönemde ünlenen rapçiler Ezhel ve Ben Fero’ya diss attı. Yeni çıkan müzikleri ve son gelişmeleri Yerin Kulağı’na taşıdık.

Babybird

Alternatif rock grubu Babybird, yeni albümü “Photosynthesis”i yayınladı. 1995’te Birleşik Krallık’ta kurulan grubun yeni albümü 39 dakika süren 10 şarkıdan oluşuyor. Babybird 2013’ten sonra büründüğü sessizliği bu yıl çıkardığı iki albümle bozdu.

Arctic Philharmonic Orchestra

Norveç’in kuzeyinde, Kuzey Kutup Dairesi’ne en yakın orkestra olan Norveç Arctic Philharmonic Orchestra, Philip Glass ile beraber çaldıkları yeni albümlerini piyasaya sürdü. 2009’da kurulan orkestra bu yıl şef değişikliğine gitmesinin ardından kaydettiği “A Descent into the Maelström” adlı çalışmasını yayınladı. Tam 1 saat süren 18 parçalık eser, kuzeyin en soğuk yerinden çıkan ezgileri dinleyicilere sunuyor.

Iamthemorning

Kendilerini ‘neo-klasik vokal indie grubu’ olarak niteleyen iamthemorning, yeni teklisi “Song of Psyche”yi piyasaya çıkardı. Ana kadrosu Marjana Semkina ve Gleb Kolyadin’den oluşan Rus grup, rock-jazz ve folk müziğin bir füzyonunu dinleyiciler sunuyor. Crossover progresif rock türüne dahil edilebilecek “Song of Psyche”, grubun bu yıl yayınladığı ikinci şarkı olma özelliği taşıyor.

Norm Ender-Ezhel

Son dönemde eski kalitesine ulaşamasa da eski popülaritesine ulaşmaya başaran Türkçe rap camiasında yeni bir tartışmanın fitili ateşlendi. 2006 yılında adını rap piyasasında duyuran ve seslendirdiği küfürlü şarkıyla bir anda büyük bir üne kavuşan Norm Ender, zaman içerisinde çalışmalarını azaltmıştı. 2 yıl önce yeni bir albüm yayınlayan ve tekrar konuşulmaya başlayan Norm Ender, geçtiğimiz günlerde yayınladığı “Mekanın Sahibi” adlı parçayla, Türkçe rap’in şu anda en ünlü isimleri olan Ezhel ve Ben Fero’ya diss* attı.

Rapçi Ezhel de aynı gün içerisinde “Lolo” adlı bir şarkı yayınlayarak Norm Ender’e cevap verdi.

Elder

ABD’li heavy progresif rock grubu Elder, yeni albümü “The Gold & Silver Sessions” adlı albümünü yayınladı. Saykodelik öğelerin sıkça yer aldığı 33 dakikalık albüm 3 şarkıdan oluşuyor.

*Diss, rap müzikte rapçilerin birbirlerini yermek için söyledikleri parçalara denir. Hicvin hip-hop kültüründeki benzeridir. Diss’ler genellikle küfür içerikli olsa da gerçek anlamıyla karşı tarafı sözcüklerin ve kaleminin gücüyle yenmektir.