Kuzey Amerika'daki en eski ayak izleri bulundu

Araştırmacılar: Kuzey Amerika'da 13 bin yıl önceki yerlilerden daha eski kalıntılar bulundu. Yeni kalıntılar insanların Amerika kıtasına denizden geldiği iddiasını gündeme getirdi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikaların en eski arkeolojik alanı Idaho’da keşfedilen 15 bin yıllık kalıntılar, insanların Amerika kıtasına denizden geldiği iddiasını gündeme getirdi.

Uzun zamandır, Amerikaların ilk yerleşimcilerinin 13 bin yıl kadar önce gelen 'Clovis' insanları olduğu düşünülüyordu. Ancak daha sonra Kuzey ve Güney Amerika’daki çeşitli bölgelerdeki kazılarda, 14 bin ve 19 bin yıl öncesine dayanan insan yerleşimine dair kalıntılar bulunan Şili’deki Monte Verde gibi Clovis kültürünü önceden kuran yerleşimlerin kanıtları ortaya çıkarıldı.

Bu yeni sonuçlar, insanların Idaho’da yaklaşık 16 bin yıl önce yaşadıklarını gösteriyor. Bu durum Batı ABD’de buzsuz bir koridorun açılmasından bin yıl öncesine denk geliyor.

YÜRÜMEDİLER GEMİYLE GELDİLER

Arkeofili'nin aktardığı habere göre, Kuzey Amerika’ya ilk yerleşimcilerin nasıl geldiğine dair gizem, gündemde olan tartışma konusu. Yıllardır en baskın teori, Kuzey Amerika’ya ilk gelenlerin, son buzul çağının sonunda deniz seviyelerinin düştüğü Asya ve Kuzey Amerika’yı birbirine bağlayan Bering Kara Köprüsü’nden geçtikleri yönündeydi. Ancak artan kanıtlar, ilk yerleşimcilerin büyük avların peşinden düz, çimenli bir ovadan geçmediklerini, aksine teknelerle Pasifik Sahili’ne doğru yola çıktığını gösteriyor.

Araştırmanın baş yazarı Loren Davis konu ile ilgili “Yani, buzsuz koridor hipotezini reddettiğimizi söyleyebilirsiniz. Bulgular, insanların bunun yerine Pasifik Kıyısı’na indiği fikrine büyük destek veriyor” dedi.

Ayrıca Loren Davis, bu eski göçün gezegendeki son büyük hareketlerden biri de olduğunu söylüyor.

189 TARİHİ ESER BULUNDU

Davis ve ekibi göçün resmini yeniden oluşturmak için, Rock Creek ve batı Idaho’daki alt Somon Nehri’nin birleştiği noktada bulunan Cooper’s Ferry arkeolojik alanında bulunan antik kalıntıları analiz etti.

2009 ve 2018 yılları arasında Davis ve ekibi geldi ve zeminde iki büyük açma açtı, bunlardan biri bu çalışmanın odağını oluşturdu. Çukurda, erken kalıntılar ve eserler keşfettiler.

Ekip, 27 taş alet ve taş alet yapım sürecinde ortaya çıkan 161 adet yonga parçası da dahil olmak üzere 189 eser ortaya çıkardı. Bu aletler, daha önce tüm Batı ABD’de bulunan saplı uç parçalarını içeriyordu.

EN ESKİ BİYOLOJİK ÖRNEKLER 16.560 YILLARINA DAYANIYOR

Davis, soyu tükenmiş bir atın kemik parçalarını da bulduklarını söylüyor. Hayvan kemiği parçalarının çevresinde çok sayıda taş alet keşfedildi. Biraz uzakta, bir ocağa benzeyen bir şey buldular. “Bu bulguların bir atı kesen, sonra muhtemelen yemek pişirip yiyen birini temsil ettiğini düşünüyoruz.”

Bu, Kuzey Amerika’daki soyu tükenmiş hayvanlarla etkileşime giren insanların en eski radyokarbon tarihli kanıtları olabilir.

Bu kömür ve kemik örneklerinden çıkan radyokarbon, insanların bölgeyi uzun süre iskan ettiğini, ancak en eski biyolojik örneklerin 16.560 – 15.280 yaşları arasında olduğunu ortaya koydu. Bu çalışma, Yerli Amerikalıların orta enlemdeki Kuzey Amerika’ya geldikleri yol olarak Pasifik sahili için daha fazla destek sağlıyor.

İLK AMERİKALILAR JAPONYA'DAN GELMİŞ OLABİLİR

Araştırmacılar, Cooper’s Ferry’deki mızraklar gibi buldukları bazı aletlerin, benzer bir zamanda kuzey Japonya’da bulunanlara çok benzer olduğunu öne sürüyor. Yani bir hipoteze göre, Kuzey Japonya’dan gelen insanların kültürel olarak genişlemesi söz konusu olabilir.

Colorado Üniversitesinde Arktik ve Alp Araştırmaları’nda çalışan John Hoffecker bu konuda, “Fakat hem genetik hem de diş antropolojisi, açıkça Yerli Amerikalıların kuzey Japonya’dan gelmediğini gösteriyor.” dedi.